Na cenovniku koji je ovih dana bio istaknut u porodilištu u Beogradu, a koji je u međuvremenu sklonjen, navedene su i nove cene vanstandardnih usluga, navodno formirane jer su usluge skuplje u Novom Sadu.

Tako je boravak porodilje u jednokrevetnom apartmanu poskupeo sa 12.000 dnevno na 15.000, dok je smeštaj u dvokrevetnom apartmanu cena skočila sa 8.000 na 10.000 dinara. Pritom je menadžment beogradskog GAK "Narodni front" odlučio da cena porođaja uz epiduralnu anesteziju poskupi sa 12.000 na 15.000 dinara, a direktorka ustanove Snežana Rakić rekla je da je do poskupljenja došlo zato što je "cena epiduralne anestezije u Novom Sadu 15.000 dinara".

Pogledajte i Srbija: Da li je epiduralna anestezija privilegija pojedinaca?

"Generalno su porasli svi troškovi, a i hteli smo našu cenu da uskladimo sa onom u Novom Sadu. Kada je u pitanju epiduralna anestezija, tim novcem plaćamo rad anesteziologa u popodnevnom i noćnom radu. To što epidural košta 12.000 ili 15.000 dinara znači da žene koje plate znaju da će tu uslugu i dobiti, a tamo gde je ta usluga besplatna veliko je pitanje", kaže Rakićeva i dodaje da će konačnu odluku o tome da li će novi cenovnik biti usvojen doneti Upravni odbor ustanove.

U Kliničkom centru Vojvodine kažu da dugo nisu menjali cene i da "ne znaju odakle Beogradu ideja da poskupljenjem prate cene u Novom Sadu". "Ako je njihovo povećanje cena urađeno pod izgovorom da je u Novom Sadu sve skuplje, može se videti da to nije tako", poručuju u KCV.

Cene vanstandardnih usluga - prisustvo oca na porođaju, epidural, apartmani, u Srbiji se razlikuju od porodilišta do porodilišta, a utisak je da ih upravni odbori bolnica donose paušalno.

U Ministarstvu zdravlja poručuju za "Blic" da će po hitnom postupku revidirati cene vanstandardnih usluga u bolnicama, a pre svega porođaj uz epidural.

"Sagledavajući situaciju s različitim cenama nestandardne usluge epidurala, a čije je formiranje u nadležnosti zdravstvenih institucija, ustanovili smo da se epidural u pojedinim klinikama daje besplatno, a negde se naplaćuje i do 15.000 dinara. Zato smo dali preporuku Republičkoj stručnoj komisiji za giekologiju da po hitnom postupku odredi maksimalnu cenu ove usluge, koju će zdravstvene ustanove u celoj Srbiji morati da poštuju", piše u dopisu koje je ministarstvo dostavilo Blicu.

U Ministarstvu dodaju da se nadaju da beogradski GAK "Narodni front" neće usvojiti novi cenovnik vanstandardnih usluga. Međutim, i ranije su postojali zahtevi prethodnih ministara da se ustanovi jedinstveni standard po pitanju epiduralne anestezije. Traženo je i da se izjasni Srpsko lekarsko društvo, ali problem nikada nije rešen.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.