Uprkos upozorenjima da je moguća epidemija malih boginja, kao i da je MMR vakcina trenutno deficitarna u mnogim zdravstvenim ustanovama, u gradu na Nišavi situacija je posve drugačija. Vakcine ima u dovoljnim količinama, ali je, prema rečima nadležnih, broj onih koji žele da je prime poražavujuće mali.

U najvećoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite na Balkanu, Domu zdravlja, trenutno ima svih ampuliranih lekova, pa i vakcina. Situacija je više nego redovna, potvrdili su u rukovodstvu ove ustanove. Kako navode, saradnja Doma zdravlja i službe za javne nabavke sa Institutom za javno zdravlje je odlična.

"Ozloglašeno" cepivo

Stručnjaci podsećaju da je MMR vakcina, koja je zbog raznih protivnika na društvenim mrežama ozloglašena, vrlo bitna i u borbi protiv dečje paralize. Ova bolest ima velike šanse da dospe i na naše područje zbog migracija stanovništva iz zemalja zahvaćenih ratom. Osim roditelja, epidemiolozi krive i lekare koji odlažu deci vakcinacije ili savetuju da se ista ne primi.

Pogledajte i Kako prepoznati i lečiti male boginje kod dece

"Imamo nešto više od 1.500 doza MMR vakcine u našem Domu zdravlja, i da je to sasvim dovoljna količina da možemo čak i da pozajmimo drugim ustanovama ukoliko treba. Ali, apelovao bih na roditelje da poštuju program vakcinacije i zdravlje svoje dece, i da ih redovno dovode da primaju doze", kaže dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja. "I situacija sa petovalentnom "pentaksim" vakcinom, koja se ranije plaćala, sasvim je redovna. Ostaje samo da proradi svest kod naših sugrađana.

Prema poslednjim podacima epidemiološke službe, Niš trenutno, sa brojem od preko 200 obolelih od početka epidemije malih boginja, prednjači u odnosu na druge gradove. Obuhvat dece koja se vakciniše od te bolesti izuzetno je nizak, i iznosi svega oko 50 odsto.

"Trenutno imamo sporadične slučajeve obolevanja od malih boginja zato što virusu ne odgovara lepo vreme, međutim, krajem oktobra i tokom novembra očekuje nas prava epidemija", rekao je Zoran Veličković, epidemiolog. On upozorava da mikrobi mogu da zaraze i odrasle, tako da se može očekivati da će od malih boginja oboleti svi oni koji su osetljivi.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.