Osamdeset učenika osmih razreda iz više od 55 škola u Srbiji ali i iz Makedonije, BiH, Crne Gore i Slovenije, tokom dve nedelje rada imaće priliku da se upoznaju sa 15 različitih naučnih disciplina.  

Letnja naučna škola postoji od početka rada Petnice, a ove godine je broj prijavljenih četiri puta veći od planiranih mesta.

Tokom programa, učenici najpre slušaju interesantna predavanja iz različitih nauka, da se upoznaju sa osnovnim naučnim metodama i principima i steknu utisak o kompleksnosti nauke i vezi među različitim oblastima. 

Sledi nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju. 

U poslednjem segmentu rada škole, učesnici biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima, rekao je rukovodilac programa u Petnici Nikola Božić.

Osmaci će, između ostalog, slušati predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, o DNK čoveka, istraživanjima starih tvđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, školstvu u staroj Vizantiji i drugo.

U radu sa najmlađim "petničarima" tokom škole pomagaće srednjoškolci, polaznici redovnih programa, kao i studenti, rekao je Božić u saopštenju. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.