U Smoljincu kod Malog Crnića proteklog vikenda oranizovana je manifestacija Dan borbe protiv bele kuge, koju su meštani ovog sela pokrenuli pre tri godine, kako bi javnosti skrenuli pažnju na gorući problem u našoj zemlji. Program se održavao u porti seoske crkve, u prisustvu meštana i brojnih gostiju, među kojima je bio i iguman manastira Hilandar na Svetoj Gori, arhimandrit Metodije.


Pročitajte i... Podrška natalitetu: Nagrađene majke u Modriči

Dan borbe protiv bele kuge organizovali su Mesna zajednica Smoljinac i Udruženje preduzetnika i poljoprivrednika, na čelu sa predsednikom Sašom Stevićem.

"Doprinos našeg sela biće pokretanje inicijative da treće i svako naredno dete dobiju besplatan vrtić, udžbenike, užinu i prevoz do škole, uz povećanje jednokratne naknade pri rođenju svakog deteta", najavio je Dragan Arsić, predsednik MZ Smoljinac.


Pročitajte i... Četvrto dete nije razlog za stid!

Poseta arhimandrita Metodija, visokog zvaničnika SPC bila je izuzetna i po tome što on Hilandar napušta veoma retko, pa je njegov dolazak predstavljao veliku podršku akciji meštana Smoljinca.

“Monasi ne vole kada njihov iguman napušta manastir, ali moje bratstvo me je u ovoj poseti u potpunosti podržalo, jer shvata značaj vaše akcije. Zato su me zamolili da vam prenesem njihove pozdrave, podršku i blagoslov da istrajete u svojim plemenitim naporima”, rekao je iguman Metodije.

Gost na manifestaciji bio je i predsednik Sportskog saveza Srbije, Aleksandar Šoštar, koji je obećao da će ubuduće podsticati školski sport, kako bi se što više dece njime bavilo. 


Pročitajte i... Mame priznale zbog čega bi želele da imaju manje dece

Posle poruka brojnih govornika, za posetioce je izveden igrokaz "Nerođeni", kao deo komada "Srpska drama" Siniše Kovačevića, a nastupio je i Mozaik, ansambl učenika Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Požarevca. Program za najmlađe izveli su pesnik Raša Popov, muzičar Minja Subota i dramski umetnik beogradskog Ateljea 212", Nebojša Ilić.

Izvor: Novosti



*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.