Deca koja su u svom najranijem detinjstvu izložena brižljivo odabranoj muzici, i koja su uključena u različite muzičke aktivnosti, više se smeju, lakše se umire, imaju bolji razvoj komunikacije, kažu brojna stručna istraživanja. Prednosti koje kvalitetni muzički sadržaji donose u ranom razvoju su nebrojene, od uticaja na formiranje ličnosti i sposobnosti deteta, do podizanja nivoa svesti o značaju kulture i razvijanju budućeg umetničkog ukusa.

"Baby Artysh", je program serije koncerata koji su namenjeni bebama, deci do treće godine i njihovim roditeljima. Repertoar obuhvata pažljivo odabrana dela klasične muzike i dečije pesmice u izvođenju različitih instrumenata i grupa instrumenata.

Pogledajte i Muzika i ples za dobrobit vaše bebe


"Koncerti su namenjeni najmlađima, bebama do godinu dana i deci od jedne do tri godine. Prema uzrastu usmeravamo i izbor programa, a to su uglavnom popularne klasične melodije koje su slušljive i imaju jasan ritam, kako bi mališani mogli da ih prate i reaguju na njih, kao što reaguju na ljudski glas", kaže Neda.

Ona objašnjava da je muzika, kao jedina auditivna umetnost, stimulus koji deca, dok su jako mala, mogu da primaju neprekidno i koji može da privuče njihovu pažnju da budu, koliko je to moguće, skoncentrisana. Kada se elementi muzike posmatraju odvojeno, oni su jako dragoceni u odrastanju i obrazovanju: ritam utiče na razvoj pažnje, koncentracije, odlučnosti, melodija otvara svet emocija, a dinamičke promene i tonske boje izoštravaju sluh.

Međutim, osim što se bebe podstiču da osete zvučne stimuluse različitog intenziteta, dinamike, brzine, sam udarac ritma kroz samo slušanje  muzike, Baby Artysh ide i korak dalje. Radionice obuhvataju i osmišljavanje pokret koji prati melodiju, ritam, različite karaktere kompozicija i mališani se neposredno upoznaju sa muzičkim instrumentima.

"Veoma važan momenat koji radimo na koncertima jeste kontakt između bebe i roditelja, a gde se muzika koja se svira prati određenim pokretom, kako bi beba i osetila ono što čuje. Kroz tu interakciju dolazimo do cilja, a to je da dete i odgovori na taj spoljni inpuls a ne samo da mu bude izloženo", objašnjava Aleksićeva.      

Ona dodaje da je to istovremeno i pokušaj da se kvalitativno poboljša zajedničko vreme i neguju međusobni odnosi u okviru porodice, s obzirom da su roditelji uglavnom prezaposleni i sve manje pažnje mogu da posvete mališanima.

Pogledajte i Uticaj muzike na decu

"Da li se sećate pesmica koje su vam roditelji, bake i deke pevali? To se ne zaboravlja, to je kultura koja se nosi iz porodice, a koja je danas, nažalost, malo zapostavljena, zbog brzine života, razvoja tehnologije... Zato je jako važno čemu smo izloženi kao jako mali, to su oni sadržaji koji dugo ostaju u pamćenju i direktno utiču na razvoj u ključnom periodu," dodaje Aleksićeva.

Projekat je eksperimentalno realizovan pre tri meseca, a pokazao je da deca u grupi razvijaju i specifičnu međusobnu komunikaciju, što pozitivno utiče i na socijalizaciju.

"Iako su ovakvi sadržaji, direktno upućeni najmlađoj populaciji, u našoj zemlji oskudni, u razvijenim zemljama su sastavni deo edukativnog i kulturnog života zajednice, i praktično nezaobilazni deo svake veće muzičke institucije", objašnjava Aleksićeva.

"U širem kontekstu, na taj način se formira buduća muzička publika. Kroz ovakve programe, roditelji se edukuju, a kod dece se izgrađuje muzički i umetnički ukus", kaže Neda.

Izvor: Danas


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.