U sedištu UNICEF-a u Njujorku, gospođa Joka Brant, zamenica izvršnog direktora UNICEF-a, na događaju kome je prisustvovao i predsednik Svetske banke dr Džim Kim, čestitala je juče Đokoviću na imenovanju.

"Novak Đoković je istinski šampion za svu decu sveta", rekla je gospođa Brant.

"Pokazao je da snažan glas i snažno delovanje mogu da unaprede položaj dece, posebno one najmlađe", dodala je gospođa Brant.

Pogledajte i Novak Đoković i Svetska banka pomažu predškolce u Srbiji

Novak se 2011. godine prvi put pridružio timu UNICEF-a, kada je postao nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji. Od tada pruža nesebičnu podršku za unapređenje života dece, posebno one najmarginalizovanije, i posebno se fokusira na značaj obrazovanja i razvoja u ranom detinjstvu kako bi se deci omogućio najbolji početak života. Prepoznavajući njegovu iskrenu posvećenosti pravima deteta, UNICEF ga je pozvao da postane globalni ambasador dobre volje.

Danas je u svetu opšteprihvaćeno da deca koja imaju adekvatnu negu, zaštitu i stimulaciju  pre polaska u školu, imaju veću mogućnost da dostignu svoj puni potencijal. Đoković će svoju zainteresovanost za prava deteta usmeriti ka promovisanju ranog razvoja dece.

"Čast mi je što sam postao ambasador dobre volje za UNICEF, i što ću da nastavim da branim i podržavam prava deteta i da pomognem da se svakoj devojčici i svakom dečaku omogući nega i optimalan razvoj u ranom detinjstvu", rekao je Đoković. "Rane godine života su od ključnog značaja. Kada su u najranijoj dobi dobro negovana i kada se o njima dobro brine, deca imaju veće šanse da prežive, zdravo odrastaju i manje se razboljevaju, da razvijaju svoje misaone, jezičke, emocionalne i socijalne veštine, i postanu produktivni i uspešni građani u društvu."

"Odlučan sam da pomognem UNICEF-u u pružanju kvalitetne brige za rani razvoj dece, posebno one najugroženije, kako bi izgradili svetliju budućnost za sebe, svoje porodice i zajednice", dodao je.

Novak je već napravio pozitivan pomak u životima mnoge dece, ne samo kao moćan uzor, već i kao veliki zagovarač njihovih prava. U ulozi nacionalnog ambasadora UNICEF-a,  posećivao je predškolske ustanove u Srbiji da bi se uverio koliko je učenje u ranoj dobi značajno. Njegova podrška, kao i podrška Fondacije Novak Đoković, pomogli su da se uspostave fleksibilniji, kvalitetniji i inkluzivni predškolski obrazovni program za neku od najugroženije dece u Srbiji.

Pogledajte i Osnovci obeležili Međunarodni dan sporta sa Fondacijom “Novak Đoković”

Novak je podržavao unapređenje kvalitetnog predškolskog programa u Srbiji. Njegova Fondacija je finansirala UNICEF-ov inovativni program za usluge porodičnog saradnika koji ima za cilj povezivanje porodica. Program je kao veoma uspešan sada integrisan u sistem dečije zaštite u Srbiji. Tokom poplava koje su zadesile Balkan 2014. godine, Novak je dao donaciju UNICEF-u za pružanje pomoći u vanrednoj situaciji. Zajedno sa kompanijom UNIQLO, jednim od njegovih glavnih sponzora, pomogao je da se inicijativa "Škole u Aziji" podrži u Bangladešu, Kini i Filipinima, i istovremeno da se realizuju projekti socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva u Srbiji.

Novak je juče potpisao i Memorandum o razumevanju između Svetske banke i Fondacije Novak Đoković, utvrđujući na koji način ove dve institucije mogu da postanu bliži partneri u promovisanju razvoja dece u ranom uzrastu. UNICEF i Fondacija su uspostavili blisku saradnju na polju pružanja usluga u ranom detinjstvu za svaku porodicu sa decom u Srbiji, tako da će dodatna sredstva Banke omogućiti da se lakše dosegnu najugroženija deca širom sveta.

Novoimenovani ambasador dobre volje jedan je od najdominantnijih igrača koji je ikada kročio na teniski teren. Đoković je do sada osvojio 54 titule u svojoj karijeri, uključujući 9 Grend slem turnira, a osvojio je i olimpijsku medalju 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Novak Đoković se juče pridružio timu prethodnih i sadašnjih UNICEF-ovih ambasadora dobre volje, među kojima su i Deni Kej, Odri Hepbern, Dejvid Bekam, Hari Belafonte, Orlando Blum, Kejti Peri, Rodžer Mur, Šakira, Maksim Vengerov, Serena Vilijams, i drugi.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.