Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Da li je epiduralna anestezija privilegija pojedinaca?

Nekim trudnicama epiduralna anestezija je pravi luksuz. Evo zašto je gotovo nemoguće dobiti epidural u manjim gradovima u Srbiji...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Epiduralna anestezija dostupna je u pojedinim gradovima Srbije, u nekim porodilištima se i naplaćuje, ali mnoge pacijentkinje iz unutrašnjosti, uglavnom, o njoj mogu samo da sanjaju. 

Iako je epidural civilizacijsko dostignuće 21. veka, u Srbiji je, izgleda, još privilegija pojedinaca. Izjava direktora Ginekološke klinike niškog Kliničkog centra Bojana Lukića da je epiduralna anestezija rezervisana samo za decu njegovih kolega, pokrenula je lavinu pitanja. A jedno od njih je da li porodilištima nedostaje anestezija ili anesteziolozi? 


Pogledajte i Epidural na porođaju - da ili ne?

“To se zna, to nije niski sindrom, niti javna tajna, to je podatak koji izgovaraju svi da jesu deficitarne grane u Srbiji, anesteziolozi, radiolozi, onkolozi. 

"Od 1960 porođaja, koliko je bilo do prekjuče, negde oko 30 je bilo epidurala i zato sam naložio da se to uradi da se utvrde mere i pokazaćemo samo da je ta izjava bila ishitrena“, izjavio je Zoran Radovanović, direktor KCS Niš. 

Epiduralna anestezija u nekim porodilištima u Beogradu košta zvanično nešto više od 12.000 dinara, u nekim je besplatna, a u pojedinim porodilištima u Srbiji uopšte se ni ne nudi. 

Pogledajte i Za porođaj bez bola: Sve o epiduralnoj anesteziji

U Leskovačkom porodilištu, epidural se ne nudi već 20 godina. 

“Nažalost ne zato što nemamo dovoljno kadrova za to, bilo je sporadičnih pokušaja, nije podržano, nije podržano u ono vreme ni finansijski ni kadrovski nije se nastavilo u tom pravcu, tako da smo ostali bez toga”, rekao je Dragan Krstić, načelnik ginekologije Leskovac. 

Ipak, u Beogradu je sasvim drugačija situacija. U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj epiduralna anestezija je dostupna i besplatna. 

“Kao što je i svuda u svetu mi ne smatramo više ovu vrstu anestezije vanstandardnom uslugom. Što se tiće kadra koji sprovodi epriduralnu anesteziju to su anesteziolozi i mamo dovoljan broj njih na klinici. Većina njih pa i onih najmlađih su edukovani za ovaj posao tako da mislim da ga dosta uspešno radimo“, rekao je Aleksandar Stefanović, direktor Ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj. 

Broj žena koje žele bezbolno da se porode u porodilištima u Srbiji povećava se svake godine, ali trudnice ipak nisu u ravnopravnom položaju. Da li će im biti omogućeno da se porode uz epiduralnu anesteziju zavisi od grada u kom žive, a ponegde i od materijalnih sredstava.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našojFejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica