Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je sa direktorom EPS-a Aleksandrom Obradovićem  je prisustvovao otvaranju te sobe, ukazao je da je ta soba "nešto najlepše što su deca mogla da dobiju i koja će im život učiniti boljim".

"Sada će moći da primaju terapiju i svakodnevno napreduju. Senzorna soba je velika stvar u njihovim životima i nešto što pomaže u njihom razvoju, što ih umiri, obraduje i pomaže da nauče neku veštinu i stimuliše osećaj koji im je priroda uskratila," ukazao je Vulin.

Pročitajte i Autizam - značaj rane dijagnostike

Ministar je zahvalio EPS-u na toj donaciji i najavio da će biti još sličnih donacija EPS-a za još nekoliko domova za decu u Srbiji. "Više od novca jeste osećaj ove dece da se o njima brine, da su voljena i da su oni deca kao i svaka druga, koja imaju pravo na radost i da promene svoj život na bolje", rekao je Vulin novinarima.

On je ukazao da je značajno i da ostale kompanije u Srbiji slede primer EPS-a i da shvate da deo njihovog profita treba da ode onima koji su najnezaštićeniji.

Direktor EPS-a je ukazao da je ta kompanija od 1. jula ove godine sasvim drugačija i da je krenula u proces transformacije koji bi trebalo da se završi do 1. jula sledeće godine.

"Za EPS će profit biti jedno od glavnih merila uspeha, ali ne smemo da zaboravimo i da budemo socijalno-odgovorna kompanija. Sve najuspešnije kompanije na svetu imaju jake socijalno-odgovorne programe, kroz koji se takođe meri uspeh kompanije", istakao je Obradović.

Pročitajte i Da li su vakcinacija i autizam povezani?

On je ocenio da, iako se često u javnosti vodi polemika da li kompanije poput EPS-a treba da imaju programe sponzorstva i donacija, da EPS treba da ima takav program i najavio da će EPS i ubuduće pratiti inicijative ministarstava i koliko god može pomogati zajednici.

Zamenik direktora tog doma Milanka Karavdija zahvalila je resornom ministarstvu i EPS-u za pomoć i donaciju u otvaranju i opremanju specijalne senzorne sobe u Domu za decu ometenu u razvoju.

Senzorna soba je bezbedno i sigurno mesto za decu sa posebnim potrebama i pomoćno sredstvo za rad profesionalcima da bi deca razvila senzorne potencijale i da bi mogla dalje da se razvijaju i lakše integrišu u spoljnoj sredini, objasnila je ona.

Uređenje senzorne sobe u tom domu koji se nalazi u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, pokrenuto je na inicijativu Ministarstva i EPS-a.

Pročitajte i 11 stvari sa kojima se roditelji autistične dece suočavaju

Senzorna soba je dragoceno sredstvo koje se koristi u radu sa decom i odraslima sa autizmom, poremećajem koncentracije, osobama sa senzornim oštećenjima, mentalnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju, kao i onima sa problemima u ponašanju.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.