Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poražavajuća demografska slika Srbije: Zbog čega se troje dece u porodici smatra hrabrošću?

Lepota roditeljstva je neprocenjiva, ali koliko je u današnje vreme teško sve isfinansirati najbolje znaju roditelji troje ili više dece, te ne čudi činjenica da je u Srbiji najviše tročlanih porodica.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sve je više mladih roditelja u Srbiji koji imaju stav da je treće dete "ludost ili hrabrost", što uz veoma lošu demografsku situaciju, uopšte ne uliva optimizam.

Pogledajte i Dilema jedne majke: Da li je treće dete krivac za razvod?

Najviše porodica u Srbiji ima samo jedno dete, dok su porodice sa troje i više dece prava retkost, zbog čega je demografska slika u zemlji katastrofalna.

"Troškovi su veliki, hrana za decu i nije neki trošak, ali oprema, garderoba, obuća... To je sve skupo, ali može da se prođe i jeftinije. Najskuplje je negde zdravstvo, za koje, navodno, imamo pomoć države, ali sve sami moramo da finansiramo, lekove, analize... Osim toga, tu su i obrazovanje i neke vanškolske aktivnosti koje moramo sami da finansiramo ako želimo da nam dete dobije neku kvalitetnu osnovu", navodi Bojana Ranković.

Zbog niskog nataliteta, prema demografskim predviđanjima, Srbija će do 2041. godine imati za milion stanovnika manje. 

Demografsku sliku Srbije karakteriše pad broja stanovnika koji je pre svega uslovljen činjenicom da svake godine samo na osnovu prirodnog priraštaja gubimo oko 35.000 stanovnika.

"Ono što je nepovoljna demografska slika Srbije je činjenica da je došlo do promene u starosnoj strukturi stanovništva. Sve je više stanovništva starijeg od 65 godina u ukupnoj populaciji odnosno sve je manje mlađeg stanovništva od 15 godina, a to je zbog sve manjeg priliva rođenih svake godine", ističe Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Zbog katastrofalne demografske slike Srbije prednacrtom građanskog zakonika predviđeno je da se formira Demografski fond za podsticanje nataliteta.

Pogledajte i 6 razloga da imate šestoro dece

To je, pored zapošljavanja svih radnoposobnih jedan od najozbiljnijih problema od čijeg rešavanja zavisi budućnost i prosperitet Srbije. Demografski fond bi se alimentirao iz budžetskih sredstava, donacija, dobrovoljnih priloga i drugih izvora. Demografska naknada bi se primala do punoletstva trećeg deteta i to bez obzira da li je korisnik naknade zaposlen ili ne.

Demografska slika Srbije je toliko loša da bi tek rođenje četvrtog deteta, možda moglo da popravi stanje u zemlji, kažu stručnjaci. Predviđanja za budućnost su loša, a ako zadržimo ovaj nivo nataliteta i mortaiteta kakav je danas, do 2041. godine u Srbiji će biti za milion manje stanovnika.

Izvor: b92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica