Protokol daje mogućnost da Zavod i Sekretarijat za sport na svim opštinama urade medicinske, rekreativne i motoričke preglede predškolske i školske dece, kako bi se utvrdilo da li su i za koji sport sposobni, a kako bi se izbegle eventualne povrede.

U zdanju Starog dvora, Protokol su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor Zavoda Goran Bojović.

Mali je, nakon potpisivanja, rekao da je jedan od prioriteta Gradske uprave rad sa mladima, a pogotovo ulaganje u sport na predškolskom i školskom nivou.

Pogledajte i Kako izabrati sport po meri deteta?

"Osim bavljenja sportom, veoma je važno da se na pravi način posvetimo i analizi zdravstvenih sposobnosti mladih, odnosno da li mogu i na koji način da se bave sportom", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, bavljenje sportom je veoma važno, ali neophodna je i zdravstvena zaštita, zbog čega je investiranje u obe aktivnosti jedan od prioriteta gradske vlasti.

"Mislim da pokazujemo da se na sistemski i pravi način bavimo mladima i decom Beograda", naveo je Mali.

Sekretarijat za sport i Zavod će, kako je precizirao, napraviti detaljan plan obilaska škola i vrtića, ali i sportova koje je neophodno analizirati da bi se utvrdilo za šta su deca sposobna.

Podsećajući na nesrećne slučajeve na sportskim terenima zbog neodgovarajuće prevencije, Mali je rekao da nadležni žele da deca budu sigurni, ali i da roditelji znaju da, ako se njihova deca bave sportom, to jeste aktivnost za njih.

Bojović je dodao da je navedene analize Zavod radio samo na pojedinim opštinama, poput Čukarice, ali nikada tako da Grad stoji iza tih aktivnosti.

"Zavod već radi testiranja, ali bilo je dosta problema da uposlimo kadrove. Sada smo napravili plan da sa biroa rada dovedemo na praksu ljude koji nisu zaposleni, a kako bi uradili pripravnički staž", naveo je Bojović.

Kako je naveo, Zavod ima mogućnost da testira i kojim sportom deca mogu da se bave.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.