Tema o kojoj se malo govori i koja je i dalje gotovo tabu u srpskom društvu, jeste seksualno zlostavljanje dece. Tek nedavno, urađena je prva studija sa upozoravajućim podacima - da se najveći broj takvog zlostavljanja dece dogodi u kući i najbližem okruženju, a da je samo sedam odsto slučajeva prijavljeno.

Nacionalnu studiju o seksualnom zlostavljanju dece u Srbiji uradio je "Incest trauma centar" u saradnji sa Ministarstvom prosvete i beogradskim Centrom za promociju zdravlja žena. Samo tom centru godišnje se javi više od hiljadu mališana koji su pretrpeli neki vid seksualnog zlostavljanja.

Pogledajte i Srbija: Uskoro strategija za suzbijanje nasilja nad decom

"Podaci su krajnje zabrinjavajući. U svakom školskom odeljenju postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo. U ovom trenutku, dvoje dece izloženo je nekom vidu seksualnog nasilja", napominje Dušica Popadić iz "Incest trauma centra".

U anketiranju je učestvovalo više od dve hiljade dece uzrasta od deset do osamnaest godina iz oko devedeset škola i preko pet stotina roditelja.

"Podacima treba veraovati, jer smo radili na terenu. Ali ono što zaprepašćuje su stavovi o tome koliko se takvoj deci pomaže odnosno ne pomaže. E to su stavovi na kojim treba raditi", ukazuje doktorka Stanislava Otašević iz Beogradskog centra za promociju zdravlja žena.

Branislava Lajović iz Ministrastva prosvete napominje kako će to ministarstvo kroz obuke nastavnika, roditelja i dece raditi na jačanju ali i na prepoznavanju seksualno zlostavljane dece, ali i na sperečavanju kroz časove razrednog satrešine.

"To će biti i časovi bilogije, srpskog čak i matematika može da se iskoristi, a sve će biti uz prigodan materijal koji ćemo izdati u cilju da sve bude što efikasnije", priča Lajovićeva.

Konačni podaci studije biće završeni u septembru i za cilj će imati promenu zakonske prakse u ovoj oblasti.

"Praksa pokazuje da je seksualno nasilje trajalo tri godine, pa tri godine krivično procesusuiranje, a to znači iskazi, saslušanja, ponovo retraumiranje. Dakle, pola života dete provodi unutar ovog iskistva seksualne traume", podseća Popadićeva.

Prosečna kazna za osobe koje su procesirane zbog sekusalnog zlostavljanja iznosi godinu i dva meseca.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.