Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji samo 32 odsto roditelja koristi auto-sedišta za mališane!

Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da u našoj zemlji 32 odsto roditelja dece do tri godine koristi auto-sedišta, a čak 90 procenata njih nepravilno ih postavlja u automobil...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Samo 32 odsto roditelja dece do tri godine u Srbiji koristi auto-sedište za svoje mališane, a čak 90 procenata njih nepravilno ga postavlja u automobil, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije.

Najveći razlog za to je neinformisanost, a pravo iz tog razloga kampanji „Bezbednost nikada nije na odmoru“ priključio se i srpski automobilista Dušan Borković.

Pogledajte i Dete u auto sedištu: Sedam velikih grešaka koje prave roditelji

"Poslednjih desetak godina u Srbiji i Evropi deca češće stradaju kao putnici u automobilu nego kao pešaci. Najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava na kratkim putovanjima, na samo nekoliko kilometara od kuće", dodaje se u studiji.


Pogledajte i Rezultati testa dečjih auto sedišta: Koji proizvodi su sigurni, a koji opasni

Iako zakon jasno definiše da je upotreba auto-sedišta obavezna za decu do tri godine, mali broj roditelja zaista vezuje decu tokom vožnje. Prema rečima Ivane Mihajlović, instruktorke za dečija sedišta iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, roditeljski izgovori počinju još pri izlasku iz porodilišta.


Pogledajte i Pravilno postavljanje bebe u auto-sedište (VIDEO)

"Beba im se čini premala za auto-sedište, a neki medicinski radnici podržavaju i insistiraju na tome da dete mora ležati na ravnom. Poluležeći položaj u auto-sedištu potpuno je bezbedan za zdravo novorođenče i jedini ispravan način prevoza - suprotno smeru vožnje u poluležećem položaju. Deca koja nisu od rođenja u auto-sedištu kasnije češće pokazuju otpor, plaču i bune se, što neki roditelji ponovo iskoriste kao izgovor za nekorišćenje auto-sedišta. Kad je reč o bezbednosti, kompromisa ne sme biti. U kolima, ma koliko dete protestovalo, ne postoji sigurna opcija za vožnju, osim u auto-sedištu", objašnjava Mihajlović. Centar a u nekoliko navrata je organizovao besplatan pregled dečjih sedišta u najvećim gradovima Srbije, a od oko 150 provera u 90 odsto slučajeva sedište nije bilo pravilno montirano.

Izvor: Kurir

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica