Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča dece iz Požarevca: Majka nas je držala 20 godina zaključane u kući! (VIDEO)

Brat i sestra, Marko i Marijana Stanković, detinjstvo i deo mladosti proveli su u četiri zida, jer ih je majka, zbog straha od spoljašnjeg sveta, držala zatočene od rođenja. Ovo je njihova priča...

  Izvor: Foto: Youtube

Zbog straha da će joj neko oteti sina i ćerku, majka iz Požarevca čuvala je svoju decu zaključanu u kući. Ona je godinama svakodnevno stajala pored prozora i vrata pregrađenih daskama da ih s ulice niko ne vidi i da sami ne mogu da izađu. Nakon njene smrti 2010. ceo slučaj je otkriven, a Marko i Marijana su uspeli vanredno da završe osnovnu školu.

Marko se rodio 1990, a dve godine kasnije Marijana. U međuvremenu otac odlazi od kuće, a majka daje otkaz da bi potpuno bila posvećena deci. Zbog straha da će joj neko oteti sina i ćerku, krila je njihovo postojanje.

Pogledajte i Roditelji su otišli, on je ostao: Dirljiva priča o malom Ajmenu, bebi iračkih azilanata u Srbiji

Odlazak u školu je bio zabranjen i niko nije smeo da zna da postoje. Oboje su rođeni u kući, a majka je sama presekla pupčanu vrpcu. Kad je došlo vreme za školu, komšijama je govorila da su na školovanju u Crnoj Gori. Deci je pričala da ne smeju napolje jer će da ih ukradu i prodaju njihove organe.

"Kada sam imala 13 godina počela sam da grebem zid. Bila sam mala i nisam ni znala da ja to podsvesno želim da izađem napolje. Želela sam da imam drugaricu i da idem na matursko veče. Ja to nikada neću da imam. Kada se svega toga setim, tužna sam", rekla je Marijana (24) za "Al Jazzeru".

Pogledajte i Rađa decu kako bi imala što veći prihod od socijalne pomoći! (VIDEO)

Marijani je najbolji i jedini drug bio brat. Učili su iz knjiga i novina za tinejdžere, a prozor u svet bila im je televizija. Majka im je pretila da ne smeju glasno da se smeju i pričaju da niko ne bi posumnjao da su oni tu.

"Skoro tri meseca sam živeo u šupi jer su stizali pozivi za vojsku, pa se ona plašila da vojna policija ne dođe i ne pretrese kuću. Sestra mi je donosila da jedem. Izlazili smo napolje sa njom kada bismo se "navodno" nakon šest meseci vratili za raspust iz Crne Gore. Tada smo lagali kako redovno idemo u školu", priča Marko, čija je baka sve vreme znala za nedela svoje ćerke, ali ju je bilo sramota da o tome govori.

Njihova majka uspela je da prevari Centar za socijalni rad, iako se u Požarevcu pričalo o tome da su deca zatočena. Oni su slobodno vreme koristili da razvijaju svoje veštine, pa je Marko učio o informatici, a Marijana je crtala stripove. Oboje su naučili engleski, ali su osmislili i svoj jezik.

Pogledajte i Surovost okoline: Roditelji zadržali dete sa deformitetom, iako su ih svi osudili (VIDEO)

"Bilo nam je čudno kada smo nakon njene smrti prvi put izašli napolje. Krećete se bez ikakvih ograničenja", priča Marko i dodaje da su i on i sestra jedva dobili dokumenta, jer nisu imali ni svedočanstva, niti zdravstvene knižice. Jedino od papira bio je dokaz o njihovom rođenju.

Nikome nije jasno kako je njihova majka uspela sve da prevari i decu zatočene drži gotovo 20 godina. Međutim, njih dvoje su pre neki dan završili vanredno osnovnu školu, a Marijana namerava da se upiše u srednju medicinsku školu i nauči nemački jezik.

Izvor: Al JazeeraBlic

Brat i sestra, Marko i Marijana Stanković, detinjstvo i deo mladosti proveli su u četiri zida, jer ih je majka, zbog straha od spoljašnjeg sveta, držala zatočene od rođenja. Ovo je njihova priča...
Izvor: YouTube

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica