Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki uspeh Kube: Sprečen prenos HIV virusa sa majke na dete!

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Kuba prva zemlja na svetu koja je eliminisala prenošenje HIV virusa i sifilisa sa majke na dete.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Zahvaljujući posebnoj kombinaciji lekova, ali i strogom sprovođenju mera kao što su testiranje trudnica i njihovih partnera, carskim rezovima i nadomeštanju majčinog mleka formulom, Kuba je postala prva zemlja u Svetu koja je uspela da spreči prenos HIV virusa i sifilisa sa zaražene majke na nerođeno dete. 

Čelnica Svetske zdravstvene organizacije dr Margaret Čan nazvala je ovaj uspeh jednim od najvećih mogućih postignuća u javnom zdravstvu.

Pogledajte i Beba rođena s HIV-om od šestog dana života nema virus!

Ovi rezultati usledili su nakon godina truda da se trudnicama omogući što raniji pristup lekovima koji sprečavaju prelaz bolesti s majke na dete.

Svake godine oko 1,4 miliona žena zaraženih s HIV-om zatrudni. Ako se ne leče postoji šansa od 15 do 45 posto da će virus preći na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja.

Na Kubi je manje od dva odsto dece, čije su majke zaražene HIV-om, rođeno s virusom, a to je najniži zabeležen procenat koji je moguće ostvariti s današnjim metodama lečenja.

''Uspeh Kube je inspiracija za druge zemlje koje žele da napreduju ka potpunom uklanjanju HIV-a koji se prenosi s majke na dete'', istakla je doktorka Karisa Etjen. 

Izvor: N1

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica