Dodatnih nedelju dana za obradu zahteva, zbog obima posla, zatražila je samo predškolska ustanova "11. april" na Novom Beogradu koja će liste objaviti 18. juna.

Gak je pozvao roditelje čija deca nisu upisana da iskoriste mogućnost žalbi do 20. juna, odnosno nedelju dana duže na Novom Beogradu, posle čega će biti objavljene konačne liste upisane dece krajem juna ili početkom jula, saopštio je Beoinfo. 

"Upisne komisija su dobro odradile svoj posao, nismo za sada dobili nijednu pritužbu roditelja na bilo kakvu neregularnost. Važno je da roditelji čija su deca ispod crte znaju i da će tokom leta Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu odobravati dodatnih 20 odsto mesta u ustanovama a da će se do septembra i oni roditelji koji su konkurisali na više mesta opredeliti za jednu ustanovu kada će biti formirane i konačne liste upisane dece", rekao je Gak.

Osim toga, poručio je on, Grad ubrzano radi na otvaranju novih mesta u državnim vrtićima adaptacijom adekvatnih prostora i gradnjom novih vrtića te sa tim i sa nastavkom saradnje sa privatnim vrtićima u kojima sada uz subvenciju Grada boravi 14.430 dece imamo realnu osnovu za dalje smanjivanje liste čekanja za vrtiće. 

"Prošle godine ova lista je sa 10.000 smanjena na 3.500 dece, ove godine se nadamo dodatnom smanjenju na oko 1.000 dece sve do konačnog cilja, Beograda bez liste čekanja", rekao je Gak. 

Na konkursu za mesto u beogradskim predškolskim ustanovama stiglo je oko 19.500 zahteva roditelja i staratelja za 7.512 slobodnih mesta što je oko 15 odsto zahteva manje u odnosu na prošlu godinu. 

Skoro 60 procenata ukupno pristiglih zahteva za beogradske vrtiće primilo je pet najvećih predškolskih ustanova - Novi Beograd, Čukarica, Voždovac, Zemun i Zvezdara.