Tromesečna beba preminula je u ponedeljak u Knjaževcu, a sumnja se da su je roditelji Darko Đ. (33) i Milica J. (28) ostavili da se smrzne. Ovaj par, koji živi u vanbračnoj zajednici, doveo je devojčicu na pregled u Dom zdravlja u Knjaževcu, ali su lekari mogli da konstatuju samo smrt nesrećnog deteta.

Preostalo dvoje starije dece ovog para primljeno je u bolnicu zbog promrzlina na rukama i šakama. Roditelji su uhapšeni, a deca su im oduzeta i predata Cenrtu za socijalni rad, dok istraga tek treba da utvrdi šta se dešavalo u kući ovog para u Knjaževcu. Pretpostavlja se da su se deca smrzla jer žive u veoma lošim uslovima, kuća je bez prozora i grejanja.

Prema rečima izvora iz istrage, roditelji će se teretiti za krivično delo zanemarivanje porodičnih obaveza.

"Darko i Milica su u ponedeljak pre podne doveli svoju tromesečnu bebu na pregled u Dom zdravlja u Knjaževcu. Lekarima su rekli da dete neće da jede... Međutim, kada je beba pregledana, lekari su mogli samo da konstatuju smrt. Na telu nesrećnog deteta bile su jasno vidljive promrzline, bilo je očigledno da su ovi roditelji toliko zanemralili dete da su ga ostavili da se smrzne do smrti", navodi izvor iz istrage ovog slučaja.

Policija je odmah uhapsila roditelje i zajedno sa socijalnim radnicima obišla kuću ovog para u Knjaževcu, gde su zatekli još dvoje dece, koja su za dlaku izbegla smrzavanje.

"U kući su pronađeni dvogodišnja devojčica i trogodišnji dečak u jako teškom stanju, sa ozbiljnim promrzlinama opasnim po život. Odmah su prebačeni u bolnicu, gde su zbrinuti. Protiv roditelja je pokrenuta istraga, podneta krivična prijava i određen im je pritvor od 48 sati. Naloženo je i psihijatrijsko veštačenje. Deca su im oduzeta i predata Centru za socijalni rad, ali će se pre toga lečiti u Nišu", kaže izvor.

Snežana Nikolić, direktorka knjaževačkog Centra za socijalni rad, kaže da će obdukcija utvrditi kako je tačno nastradala nesrećna tromesečna devojčica.

"Detetu nije bilo spasa, bilo je mrtvo i pre nego što je stiglo kod  lekara. Imalo je promrzline po celom telu... Preuzeli smo brigu o preostalo dvoje dece", kaže Snežana Nikolić.