Na prvom letnjem zasedanju lokalnog parlamenta, odbornici su usvojili Odluku o finansijskoj podršci porodicama sa decom. 


Prema ovoj odluci korisnicima u pojedinim kategorijama skupština će omogućiti nešto više para, uz uslov da borave na teritoriji opštine Majdanpek. 

Na osnovu ove odluke jednokratni dodatak porodicama za rođenje deteta iznosiće 10.000, dok pravo na mesečni roditeljski dodatak porodica ostvaruje za decu do 5,5 godina starosti, decu koja pohađaju pripremni predškolski program, kao i za decu koja su učenici škola na teritoriji opštine Majdanpek.

Pročitajte i... Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom: Sve o roditeljskom dodatku u Srbiji

Kada je u pitanju pomoć koja se dobija na mesečnom nivou, ona će za treće dete iznositi šest hiljada dinara, za četvrto 40 odsto od iznosa za treće dete, odnosno 2.400 dinara, za peto, 30 odsto ili 1800 i svako naredno dete po 1.200 dinara. 

Takođe, prema ovoj odluci nezaposlene porodilje do navršene prve godine života deteta primaće šest hiljada dinara, dok će nezaposlene majke četvoro i više maloletne dece primati mesečno 25.000 dinara, sve dok je bar četvoro dece mlađe od 18 godina.

Pročitajte i... Za život porodice u Srbiji potrebno 120.000 dinara mesečno!

U dnevni red je uvrštena i rasprava o učeničkim stipendijama. Zaključujući podužu raspravu, predsednik opštine Dejan Vagner, rekao je da će opština ozbiljno razmotriti svaki predlog koji se tiče stipendiranja talentovanih đaka i deficitarnih kadrova, kao i otvaranja internata u Majdanpeku.

Izvor: Danas

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.