Ponuda dečjih auto sedišta na tržištu povećava se iz godine u godinu. Nažalost, mnogi proizvođači zanemaruju sigurnost i kvalitet kako bi njihova auto-sedišta cenovno bila što prihvatljivija. Hrvatski autoklub objavio je rezultate testa 30 dečjih auto sedišta za sve težine. Na testu su se ovoga puta našla i tri kineska modela, kao i dva "i-Size" modela za decu od 61 (67) do 105 centimetra visine. Fokus je bio usmeren na sigurnost, lakoću upotrebe i ergonomiju, sadržaj štetnih sastojaka, kao i jednostavnost čišćenja i završnu obradu. Na testiranju još nema dečjih auto-sedišta sa maksimalnom ocenom vrlo dobar.

Pogledajte i Pravilno postavljanje bebe u auto-sedište (VIDEO)

Na prvom ovogodišnjem testiranju najboljoj oceni maksimalno su se približila tri proizvoda namenjena grupi II/III, odnosno većoj deci od 15 do 25 kilograma (grupa II) i deci od 22 do 36 kilograma (grupa III). Reč je o sedištima "Britax Römer Kidfix SL SICT" i o dva "Cybexova" modela, "Cybex Solution M" i "Solution M-fix"

Pogledajte i Udruženje "Roditelj": Mališani niži od 150 cm moraju u auto-sedišta

Ova tri proizvoda mogu da se proglase pobednicima testiranja jer ih njihov kvalitet i sigurnost izdvajaju od ostatka konkurencije. Pritom "Britax" i "Cybex" imaju i mnogo zajedničkih osobina: nizak rizik od povreda u frontalnom sudaru, vrlo nizak rizik u bočnom sudaru, izvrsnu putanju pojasa, lako prilagođavanje visini deteta, stabilnost u automobilu, nizak rizik od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje pojasa, jednostavnu montažu, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobru potporu za noge, dobro punjenje materijalom, udobnu poziciju sedenja, mnogo prostora za dete, pranje presvlake u mašini za veš i njeno lako skidanje, izvrsnu završnu obradu, nisku kontaminaciju, a reč je i o vrlo laganim auto-sedištima.


Pogledajte i Dete u auto sedištu: Sedam velikih grešaka koje prave roditelji

Jedini poseban nedostatak kod "Britaxa" odnosi se na ograničen pogled deteta van automobila, dok je zajednički minus "Britax Römer Kidfixa SL SICT", kao i 2Cybex Solution M" i "Solution M-fixa" činjenica da ta aut o sedišta zauzimaju nešto više prostora u automobilu.

Osim najbolje ocenjenih proizvoda, u grupi koja je prošla sa ocenom dobar nalazi se još 11 proizvoda, pet auto sedišta zadovoljava, a tri su se provukla i zaslužila konačnu ocenu jedva dovoljno. 

Pogledajte i Uputstvo za upotrebu auto sedišta

Laički rečeno, sve su to proizvodi koji nadmašuju zakonsku regulativu i prilikom njihovog razvoja vodilo se računa o zaštiti najmanjih putnika. Nažalost, to nije slučaj i sa auto sedištima koja su ove godine dobila najlošije rezultate jer čak osam modela nije prošlo testiranje i na kraju je zaradilo opisnu ocenu "loše". Pritom je kod "Hauck Vario Guarda" nedostatak primećen kod zaštite pri frontalnom sudaru, dok je kod ostalih slučaj bio u prevelikoj količini štetnih sastojaka koja se koristila prilikom izrade (plastifikatori).

Izvor: Autostart

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.