Sladoledi često sadrže emulgator karagenan - E 407, a onkolog prof. dr Vladimir Kovčin upozorava da "deca ne bi trebalo da ga unose, jer je potencijalni izazivač raka".

Pročitajte i... Sladoled - veliki izazov za dete

Verovali ili ne, skoro svaki sladoled "obogaćen" je tim opasnim aditivom, jer on pomaže njegovo zgušnjavanje. U većim količinama, kako tvrde stručnjaci, on izaziva rak debelog creva, a nipošto ne bi trebalo da se nađe u mladom dečjem organizmu!

"Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance, pogotovu zato što je u razvoju. Deca bi trebalo da izbegavaju, ne samo sladoled, već suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, keks, kroasane i sve što može dugo da stoji. Oni takođe, osim E 407, sadrže i mnoge druge emulgatore", poručuje Kovčin, i dodaje da se te štetne materije akumuliraju u organizmu.

"To ne znači da će svi koji ih pojedu dobiti rak, ali nose veliki rizik od te bolesti. Pogotovo kada se zna da je rak debelog creva na drugom mestu kod muškaraca i trećem kod žena u odnosu na sve druge vrste kancera", kaže ovaj doktor, apelujući na majke da izbegavaju da svojoj deci daju tu vrstu hrane.

Pročitajte i... 5 recepata za zdrav porodični sladoled

Potvrđujući reči dr Kovčina i dr Miroslav Stojišić, doktor veterinarskih nauka, kaže da sladoled koji u sebi sadrži mleko spada u nadležnost Ministarstva poljoprivrede i da je strašno što sadrži karagenan E 407.

"On izaziva rak debelog creva jer se lepi za njegovu sluzokožu. Onda se prilikom defekacije odlepljuje, praveći rane na sluznici. Takve rane su, u stvari, pogodno tle za nastanak raka debelog creva. Struka je odlučila da se obrati nadležnima da se pojedini aditivi iz hrane zabrane. Apelujem na majke da deci daju domaći sladoled koje će same da im naprave", naveo je on i objasnio da je karagenan morska alga koja se dodaje hrani kako bi je zgusnula.

Statistika kaže da u Srbiji od raka debelog creva oboli oko 4.000 ljudi godišnje, a umre 2.500.

Izvor: Alo

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.