Katarina Ivanović iz organizacije "Astra" i Igor Jurić, otac ubijene devojčice Tijane, gostovali su u "Temi dana" na TV B92 u kojoj su govorili šta je najvažnije da roditelji učine kada dete nestane. Oni su naglasili da je brza reakcija u slučajevima nestanka deteta od presudne važnosti za brzo pronalaženje!

Pročitajte i... Šta raditi kada nestane dete?

Katarina Ivanović je naglasila da su prvi sati nakon nestanka deteta najvažniji za uspešno pronalaženje i bezbedno vraćanje deteta, a organizacija "Astra" savetuje roditelje da odmah pozovu policiju. 

"Kada dođe do nestanka deteta bitno je da roditelji reaguju jako brzo. Uvek savetujemo da prvo pozovu policiju kako bi ona odmah krenula sa potragom i istragom, a mi smo tu da budemo spona između roditelja, policije i građana", navela je ona i dodala da i mediji igraju važnu ulogu u takvim slučajevima jer mogu da obaveste građane i podstaknu ih da, ukoliko imaju informacije koje mogu pomoći u pronalaženju, jave policiji. 

Pročitajte i... Hitni slučajevi: Naučite decu kako da reaguju u opasnim situacijama

Ivanovićeva je takođe najavila i da se radi na pripremi "Tijana alerta". 

"Tijana alert je sistem uzbunjivanja celokupne javnosti, svi programi prestaju i emituje se poster sa nestalim detetom uz opis i mesto gde je poslednji put viđeno. To ima za cilj da se javnost obavesti kako bi pomogla u što bržem i bezbednijem pronalaženju deteta", objasnila je ona.

Pored brze reakcije roditelja, važno je i da po zakonu policija može odmah da krene u potragu.

 "Zadovoljan sam što je zakon u proceduri ali nisam zadovoljan brzinom kojom se odvija. Rečeno mi je da policija već sada radi po tom zakonu i da odmah kreće u potragu za nestalim detetom. Apelujem na sve organe u državi da se zakon što pre usvoji jer je taj zakon potreban celoj Srbiji. Predloženo je da se u potragu za nestalim detetom kreće najkasnije sat vremena od prijave, a ministar mi je rekao da će u tom zakonu stajati da se odmah krene u potragu", rekao je Jurić i daodao da ukoliko se zakon ne usvoji u nekom realnom vremenu, peticijom će pokušati da ubrza proces. 

Pročitajte i... Kako zaštititi decu od otmičara i pedofila?

Jurić je dodao da je presuda Đuriću, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva njegove ćerke, pokazatelj da Srbija i pravosuđe u Srbiji imaju snage i da moraju biti na strani dece i na strani žrtve. 

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.