Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Ivana Begović Lazarević izjavila je da je odjavljena epidemija morbila na teritoriji Beograda.

S obzirom da je poslednji slučaj obolevanja registrovan još u drugoj polovini aprila, juče su se stekli uslovi da se "navrši dupla inkubacija od poslednjeg registrovanog slučaja" i da se odjavi epidemija, rekla je Begović Lazarević.

Pogledajte i Kako prepoznati i lečiti male boginje kod dece

Begović Lazarević je u Jutarnjem programu TV Pink podsetila da je u decembru prošle godine prijavljena epidemija morbila i da je od 28. oktobra, zaključno sa 24. aprilom, dijagnoza morbila potvrđena kod 92 obolele osobe.

Ona je ukazala na pad u obuhvatu vakcine, odnosno broja dece koja bi trebalo da budu vakcinisana, a to su deca sa navršenih 12 meseci života, tačnije u uzrastu od 12 do 15 meseci i mališani u sedmoj godini života.

Taj obuhvat je nezadovoljavajući, jer u poslednjih pet godina nije dostigao 95 odsto, a u 2014. godini je čak iznosio 80 odsto, istakla je Begović Lazarević.

Ona je podsetila da je bila velika epidemija morbila u neposrednom okruženju u Republici Srpskoj i u BiH, gde je registrovano više od 6.000 obolelih tokom prošle godine.

Begović Lazarević je naglasila da je reč o vakcini koja je bezbedna, efikasna i jeftina, da deca treba da je prime i da nije dokazana nikakva uzročna povezanost između nje i pojave autizma.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.