Jednak broj bodova za upis u vrtić imalo je 50 mališana, za samo 28 slobodnih mesta u pet državnih obdaništa u Pančevu. Ovakva situacija primorali je zaposlene u predškolskoj ustanovi "Dečija radost" da organizuje žrebanje. Ko je imao sreće upisao se, a oni loše ruke ostali su na listama čekanja ili su preraspoređeni u neki drugi od ukupno 20 pančevačkih vrtića, u kojima bude bilo mesta.

Pročitajte i... Izmene u plaćanju boravka dece u obdaništima: Nema više akontacije!

"Nije pošteno ni da bude po azbučnom ili abecednom redu. Hteli smo i da izbegnemo da neki roditelj pomisli da je tuđe dete primljeno preko veze ili slično. Ovako je sve odrađeno transparentno i pošteno. Najbolji primer je da deca naših vaspitačica nisu izvučena jer sreća nije bila na njihovoj strani", priča Ružica Beč, direktorka PU "Dečija radost" Pančevo.

Pročitajte i... Nove cene u 2015: Koliko će roditelji u Srbiji plaćati vrtić?

Lutriji, koja je obavljena u četvrtak u prostorijama predškolske ustanove, prisustvovali su roditelji svih mališana sa 60 bodova. Ime njihovog deteta bilo je na cedulji, koja se ubacivala u činiju, i posle mešanja - izvlačila. 

Ukupno 22 mališana ostala su bez ormarića u željenom vrtiću. Uprkos alternativama, činjenica da će neka deca ostati neupisana iako su oba roditelja zaposlena, zadala je nove brige Pančevcima.


"Ovo mi je prvo dete, pa se nikada pre nisam susreo sa ovakvom situacijom, naročito ne sa žrebanjem", kaže Dejan Petrović, jedan od roditelja koji je prisustvovao "izvlačenju" i dodaje: "Na svu sreću, dete mi je primljeno, ali strepeli smo sve vreme i u glavi smišljali alternative. Ipak, mislim da je ovo jedini način koji je sasvim ispravan. Ne vidim drugo rešenje za decu sa istim brojem bodova."

Pročitajte i... Kako pripremiti dete za vrtić?

Žrebanje je prvi put sprovedeno ove godine, utvrđeno statutom ove ustanove i nadležni tvrde da je sve odrađeno u skladu sa propisima. Za mesta u vrtićima PU "Dečija radost”"prijavilo se oko 1.000 mališana za ukupno 670 slobodnih mesta.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.