Klinici za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Niš, u okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve”, predata su četiri dermoskopa neophodna za rano dijagnostikovanje raka kože. 

“Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku da donacijom četiri dermoskopa Kliničkom centru Niš doprinesemo da što više građana Niša i regiona dobije adekvatnu medicinsku dijagnostiku. U slučaju raka kože to je veoma važno, ako ne i najvažnije, jer je rana i adekvatna dijagnostika presudna u efikasnom lečenju, to jest, hiruškom odstranjivanju nakon kojeg pacijent može potpuno normalno da nastavi sa svojim životom bez ikakvih posledica. Upotreba dermoskopa omogućava uvid u promene na koži koje se inače ne mogu videti golim okom, a veliki dermoskopi omogućavaju i da se dobijena slika sačuva u kompjuterskom sistemu i uporedi sa ranijom dermoskopskom slikom ili pošalje na dodatnu ekspertizu što će, sigurni smo, rezultovati porastom broja rano otkrivenih karcinoma kože, a time i uspešnosti izlečenja“, objasnila je prilikom uručenja Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i najavila da će u okviru besplatne edukacije za dermovenerologe koja se održava u Nišu, u subotu 30. maja, državnim dermatološkim ordinacijama iz  Niša, ali i Leskovca, Zaječara, Prokuplja, Kruševca, Jagodine, Ćuprije, Aleksinca... biti donirano 14 manjih dermoskopa. 

Pogledajte i Oprez sa bebom na suncu!

“Akcija “Pregled za sve”, koju sprovodimo sa Eucerinom i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije traje sve dok dermoskopima ne opremimo sve zdravstvene ustanove u Srbiji. Briga o koži bi za svakog od nas trebalo da bude nešto što se podrazumeva, a tu posebno mislim na redovne preglede kod dermatologa. Sam pregled dermoskopom traje desetak minuta, a tih desetak minuta nekome mogu da spasu život, ” rekao je Nebojša Glišić, koordinator akcije “Pregled za sve” ispred Fonda B 92. 

Pored donacija dermoskopa i edukacija stručnog dela javnosti, akcija “Pregled za sve” podrazumeva informisanje najšire populacije o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, a poseban fokus akcije je najmlađa populacija jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.