Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epska pustolovina u Malom pozorištu 'Duško Radović': Premijera predstave 'Mobi Dik'

U Malom pozorištu "Duško Radović", u petak 8. decembra u 20 sati, premijerno će biti izvedena predstava za decu koja je nastala prema po motivima romana Hermana Melvila "Mobi Dik".

 Izvor: Foto: N. Kukolj

Mobi Dik je u putopisima moreplovaca ostao zabeležen kao najveći, najstrašniji i najopasniji kit svih vremena. Herman Melvil je 1851. godine napisao  roman u kome potera kapetana Ahaba i ostalih moreplovaca sa broda Pikvod za Mobi Dikom prerasta u epsku pustolovinu. U našoj predstavi glavni lik je devojčica Rejčel, koja se usudila da Mobi Dika sagleda na drugačiji način. 

U dramatizaciji se pošlo se od činjenice da originalni tekst nema ženske junake, pa je donesena odluka da protogonistkinja bude devojčica iz sadašnjosti koja kroz svet snova putuje u prošlost gde se suočava sa narativom Mobi Dika. Ovaj narativ je takođe adaptiran tretirajući teme odnosa čoveka i prirode, tj. pomirenja čoveka sa prirodom. 

Mobi Dik je u ovom svom adaptiranom obliku priča o avanturi koja spaja svet realnosti i fantazije, a ta avanutura je ustvari put koji dete prolazi kako bi se suočilo i oslobodilo svojih strahova. Ovo putovanje je ispunjeno temama odnosa čoveka i prirode, odnosno čoveka i životinja. 

Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2017:12:06 16:19:03

Scenografiju je radila Ljubica Milanović, kostim Milica Grbić-Komazec, muziku Srđan Marković a scenski pokret Damjan Kecojević.

U predstavi igraju Jovana  Gavrilović, Dušica Sinobad, Damjan  Kecojević, Jelena  Ćuruvija Đurica, Miloš Anđelković, Saša Kuzmanović i Filip  Hajduković.

Prvu reprizu predstave "Mobi Dik" publika će imati priliku da pogleda u subotu 09. decembra u 17 sati u Malom pozorištu "Duško Radović".

Po motivima romana Hermana Melvila

"MOBI DIK"

Tekst: Dimitrije  Kokanov

Režija: Snežana  Trišić 

Dramaturg: Dimitrije  Kokanov i Mila Mašović-Nikolić

Scenografija: Ljubica Milanović

Kostim: Milica Grbić-Komazec

Muzika: Srđan  Marković

Scenski pokret: Damjan Kecojević

Igraju:

Devojčica  Rejčel..................................JOVANA  GAVRILOVIĆ

Mama, Hobotnica.........................................DUŠICA SINOBAD

Tata, Kapetan Ahab, Kompas...........DAMJAN  KECOJEVIĆ

Peleg, Lampa.............................JELENA  ĆURUVIJA ĐURICA

Kvikveg, Mesec.......................................MILOŠ ANĐELKOVIĆ

Starbak, Morski Talas..........................SAŠA  KUZMANOVIĆ

Ismail, Mapa..............................................FILIP  HAJDUKOVIĆ

More, Mornari............................................................................SVI

Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2017:12:06 17:31:19

O REDITELJU

Snežana Trišić rođena je 1981. u Beogradu. Pozorišnu i radio režiju diplomirala je 2009. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jevtića i Alise Stojanović.

Od 2013. je stalno zaposlena rediteljka subotičkog Narodnog pozorišta do 2015. kada postaje asistent na Katedri za pozorišnu i radio režiju red. prof. Ivani Vujić na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Završava Doktorske umetničke studije  u dramskim i audio vizelnim umetnostima na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 

Pohađala je Internacionalni seminar za pozorišne reditelje u organizaciji ASSITEJ Nemačke uz saradnju međunarodnog ASSITEJ-a, u Schnawwl pozorištu u Manhajmu, koje je ogranak Nacionalnog pozorišta u Manhajmu, jednog od četiri nacionalna pozorišta u Nemačkoj, Manhajm, 2015.

Kao dobitnik KENDIJEVE STIPENDIJE (John F. Kennedy Center for the Performing Arts, U.S. State depertment) učestvovala je u programu za pozorišne reditelje  i pohađala brojne radionice, seminare i konferencije u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu, 2010.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica