Roditelj u Kini, svoje mališane, čim prohodaju, upisuju na posebne kurseve gde uče da se ponašaju na intervjuu za vrtić.

Karlson Čuen ima samo dve godine ali se već priprema za svoj prvi intervju. Kroz crtanje, igranje kockama i odgovaranje na pitanja na kantonskom i engleskom jeziku, on uči kako da se što bolje pokaže na razgovoru za upis u vrtić.

Pročitajte i... Kako pripremiti dete za vrtić?

"Rođen je u godini Zmaja i tada je stopa porođaja u Hong Kongu bila veoma visoka. Konkurencija je žestoka i želim da kod njega pojačam takmičarski duh, zato sam ga upisla na ovaj kurs", priča Rouz Čuen, majka dvogodišnjaka. 

Kursevi za jednogodišnjake i dvogodišnjake koštaju od 600 do čak 2000 dolara, a reklamiraju se kao obuke na kojima se deca uče disciplini, odgovornosti i ljubaznosti. Tutori kažu da mališane zapravo uče prvim poslovnim veštinama. Na ovakve kurseve se nedeljno upiše i do 500 dece.

"Najvća prednost kursa jeste što se deca oslobode straha. Odlazak na intervju za njih više neće biti mučan, već će to posmatrati kao igru. Pojedini roditelji misle da na tome mogu i kod kuće da porade sa decom, ali naš kurs su osmislili profesionalci. Kurs ih uči svemu što je ptrebno da znaju na testiranju", navodi Tereza Fahi, direktorka škole za mlade talente. 

Pročitajte i... Zablude o polasku dece u vrtić

"Postalo je preskupo odgajati dete u Hong Kongu. Svi se takmiče jedni protiv drugih i osećam preveliki pritisak. Radije ću ga sada opteretiti dodatnim aktivnostima, kako bih mu obezbedila bolji start u životu", kaže Rouz Čuen.

Međutim, u Institutu za obrazovanje dece u ovom gradu smatraju da su ovakvu atmosferu stvorili upravo roditelji, kojima je jedini cilj da impresioniraju vaspitače u željenom vrtiću. Prema njihovim procenama, u obdaništima u gradu ima dovoljno mesta za svu decu. 

Pročitajte i... Saveti pedagoga: Adaptacija na vrtić (VIDEO)

"Roditelji se ponašaju prilično površno. Čuju daje neko obdanište bolje o drugog i zatim svi pohrle baš u taj vrtić, bez opravdanog razloga. I tako nastaje problem", ocenjuje Lam Ho-Čeong, iz Instituta za obrazovanje dece.

Izvor: RTV

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.