Konkurs za mesto u beogradskim državnim vrtićima ove godine biće sproveden od 8. do 25. aprila. To je najavio danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, prenosi Beoinfo.

Kako je rekao, preliminarne liste upisane dece biće objavljene 20. maja, nakon čega sledi rok za žalbe do 29. maja, koje će upisne komisije predškolskih ustanova razmatrati do 7. juna.

Gak je rekao da će se broj slobodnih mesta znati uoči konkursa, pošto 17 ustanova Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pojedinačno dostavi broj raspoloživih mesta za ovu godinu.

Molbe za mesto u državnim vrtićima roditelji mogu predavati elektronskim putem ili lično u predškolskim ustanovama.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca, koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

Gak je podsetio i da je pre dve godine lista čekanja za mesto u vrtiću iznosila oko 10.000, dok danas novi konkurs dočekujemo sa oko 2.700 dece na čekanju.

"Idemo ka daljem smanjenju liste čekanja, pre svega otvaranjem novih mesta u državnim vrtićima i nastavkom subvencionisanja dela troškova boravka dece u privatnim dok god imamo rast interesovanja roditelja za vrtiće, kakav se beleži poslednjih godina", zaključio je Gak.