Drugu godinu za redom, dečiji društveno odgovorni projekat “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom uspostavlja Međunarodni dečiji medijski centar u okviru njegovog programa. Njegovi učesnici će slati svoje izveštaje sa Međunarodnog dečijeg Foruma u Berlinu, kao i sa lokalnih događaja koji će biti održani u okviru tog programa.

Ove godine, 24 mlada novinara - uzrasta od 12 do 14 godina - formiraće medijski centar, u kome će predstavljati svoju zemlju, a to su: Austrija, Belarusija, Belgija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Češka Republika, Francuska, Japan, Nemačka, Mađarska, Italija, Kazakhstan, Holandija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija, Švajcarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Naš predstavnik, Una Kozić, je već sa deset godina napisala roman “Društvo malih veštica“ a trenutno trenira fudbal u ŽFK Crvena zvezda. Ona će, zajedno sa omladincima FK Crvena zvezda, prisustvovati finalnoj utakmici Lige šampiona.

“Mislim da Međunarodni dečiji medijski centar pruža veliku šansu mladim novinarima da se uče od profesionalnih izveštača i steknu vredno iskustvo o samostalnom radu. Mi ćemo raditi sve - kao pravi novinari. Izveštavaćemo, praviti intervjue, hvatati beleške. Volim da pišem, već sa deset godina sam napisala svoj prvi roman “ Društvo malih veštica”. Volim i fudbal i od skora ga treniram u ŽFK Crvena zvezda. Radujem se što ću posetiti Forum i finalnu utakmicu Lige šampiona. Jedva čekam da upoznam nove drugare i da navijam za Mesija uživo”, – izjavila je trineastogodišnja “novinarka” iz Srbije Una Kozić.

Mladi novinari Međunarodnog dečijeg medijskog centra su talentovana deca koja vole fudbal, a ujedno pokazuju veliki talenat za sportsko novinarstvo. Deca su aktivno uključena u projekat “Fubal za prijateljstvo” i u potpunosti poštuju njegove osnovne vrednosti.

Mladi talenti započinju sa svojim radom pre centralnog događaja u Berlinu. Trenutno rade na prikupljanju informacija, posećuju treninge tima, intervjuišu mlade fubalere, prave beleške o događajima u svojim zemljama koji se održavaju kao deo projekta, i pripremaju se da prate svoj fudbalski tim za Berlin gde će se od 4. do 7. juna održati Treći međunarodni dečiji Forum projekta “Fudbal za prijateljstvo”.

Tokom održavanja Foruma učesnici Međunarodnog dečijeg medijskog centra sarađivaće sa profesionalnim novinarima, prikupljajući informacije - pišući izveštaje za zvanične društvene mreže ”Fudbala za prijateljstvo”.

“Projekat ”Fudbal za prijateljstvo” ne okuplja samo mlade sportiste, nego i buduće pisce. To je jedinstvena incijativa koja u jednu ruku pruža mladim novinarima priliku da se oprobaju u pisanju, a u drugu ruku ih upoznaje sa potpuno novim pristupom pokrivanja događaja gde direktno mogu da samostalno vežbaju izveštavajući sa dečijeg Foruma. Deca pomno prate šta njihovi vršnjaci imaju da izjave sa velikim interesovanjem i pažnjom. Zato je posebno važno da mladi novinari govore o prijateljstvu, jednakosti, fer-pleju, zdravlju, miru, predanosti, pobedi i tradiciji u svojim zabeleškama i izveštajima. Mladi novinari pomažu da deca iz različitih zemalja nauče i saznaju više o projektu ”Fudbal za prijateljstvo” i neko će sigurno posle toga želeti da uzme loptu i zaigra fudbal”, – izjavio je Mihail Baranjikov, direktor Međunarodnog dečijeg medijskog centra ”Fudbal za prijateljstvo”  i predsednik Inter-regionalne javne humanitarne organizacije ruskog komiteta – “SOS dečija sela”. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.