Milovan i njegovi roditelji spremaju se za upis u prvi razred. Planove zamalo da im pokvari jedna vakcina.

"U februaru smo imali preglede za prvi razred. Tada nije bilo diteper vakcine, samo MMR i polio. Rekli su da možemo da kupimo i da primimo, međutim, mi smo sačekali i danas su nas obavestili. Telefonom smo se informisali, i primili smo sve tri odjednom", kaže Milovanov otac Dobrivoje Vučićević.

Pogledajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

Međutim, kako saznajemo, zaliha je bilo samo za još jednu devojčicu. Prethodnih dana iz domova zdravlja bez vakcine protiv difterije i tetanusa otišla su i deca na Voždovcu, Karaburmi, Zemunu, gde su roditeljima rekli da će ih pozvati početkom juna, i Novom Beogradu, gde smo danas bili.

"Svake godine odgovorno planiramo broj doza prema broju dece. Tokom godine mi sukcesivno prema tom planu dobijamo potreban broj doza. U Domu zdravlja imamo apsolutno sve vakcine, možda smo imali zastoj od tri dana", kaže doktorka Tatjana Ilić iz Doma zdravlja "Novi Beograd".

Dr Verica Bojičić, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja "Prokuplje", kaže da petovalentnih vakcina imaju za decu sa određenim smetnjama.

"Što se tiče polio, diteper i drugih vakcina, imamo ih i za bebe i za buduće đake prvake i za osmake", tvrdi doktorka Bojičić.

Jelena Rašević iz Beograda kaže da vakcinu pokušava da nabavi još od kada je dete steklo uslov, od čega je prošlo više od mesec dana.

Direktor Instituta "Batut" kaže da ne pamti da je snabdevenost vakcinama bila bolja, kaže da u zalihama ima skoro 25.000 doza pentaksim vakcine, i 66.000 doza diteper vakcine, koju proizvodi Institut "Torlak", što je dovoljno za narednih nekoliko meseci.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da roditelji ne kupuju vakcine, a da ukoliko im u domu zdravlja kažu da ih nema, to obavezno prijave i zdravstvenoj inspekciji.

"Već više od mesec dana sve vakcine u Srbiji su u potpunosti obezbeđene, nijedan vakcinalni punkt nije nama dostavio informaciju da vakcina nema", kaže dr Dragan Ilić iz "Batuta".

Vera Stojiljković, direktorka Instituta za virusologiju i imunologiju "Torlak", takođe kaže da nema realnih nestašica vakcina, odnosno da svih vakcina ima dovoljno. "Možda je bilo nedostatka, mi redovno isporučujemo, juče je otišla jedna isporuka, za celu ovu godinu smo planirali dovoljne količine", rekla je Stojiljkovićeva.

Sva deca koja se pripremaju za upis u školu, a koja eventualno još nisu primila revakcine, kako su nam objasnili pedijatri, dobijaju neophodnu potvrdu o obavljenim pregledima na kojoj piše da detetu duguju vakcinu, i da će ih pozivati u najkraćem roku. Tvrde i da kratko odlaganje nije strašno. To je poruka i za roditelje malo mlađe dece.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.