Upoznavanje sa svetom oko sebe, tradicijom i istorijom, muzejima i galerijama, filharmoničarima i slikarima, obeležiće prvu Dečju turu koja će ove godine biti posebno organizovana 16. maja.

Centralna tačka na mapi Dečje ture ove godine je Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, koji u Noći muzeja postaje Dečji paviljon. Mališani će u ambijentu paviljona moći da učestvuju u brojnim umetničkim radionicama u improvizovanim ateljeima. A da sve poprimi dodatan, bajkovito-fantastičan izgled, imaće priliku da prisustvuju pravoj Ludoj čajanci iz poznatog romana „Alisa u zemlji čuda“, koji ove godine slavi 150. rođendan.


Ove godine manifestaciji se pridružuje Zoološki vrt grada Beograda koji će za decu uzrasta do 12 godina organizovati zanimljive radionice pod nazivom „Ko se igra dok drugi spavaju u bebi zoo-vrtu”.


Pročitajte i... Najlepši muzeji za decu

Prvi put Noći muzeja pridružuje se i Beogradska filharmonija koja za ovu priliku organizuje upoznavanje mališana sa filharmoničarima i njihovim instrumentima kroz edukativne muzičke radionice na kojima će najmlađi moći da se oprobaju u muziciranju na različitim instrumentima.


Muzej afričke umetnosti organizuje specijalan program koji uključuje kreativnu radionicu “Sloboda i jednakost: naslikane poruke na kudama naroda Ndebele”, namenjenu deci uzrasta od 3 do 13 godina.


Muzej nauke i tehnike svoje posetioce dočekuje u Dečjem muzeju i Naučnom centru. Galerija Singidunum, Kuća legata, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Pedagoški muzej i Udruženja građana za zaštitu i brigu o napuštenim životinjama „Alfa“ u saradnji sa Galerijom Pero, takođe su se priključili i organizovali programe za mališane.


Tu su i stari prijatelji manifestacije, poput JKP Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograda, koje uz miris vanilica i predstavljanje starih vozila vodi decu na nesvakidašnje putovanje kroz prošle decenije i vekove prestonice.


Malo pozorište „Duško Radović“ svoja vrata otvara i u Noći muzeja, gde te večeri organizuje zabavnu, edukativnu i pomalo avanturističku šetnju kroz pozorište, kako ispred tako i iza scene.

Svi programi će se odvijati od 17 do 21h.


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.