Posle teksta o Anđeljini Đorđević (40), koja od grada Niša ne može da dobije nikakvu pomoć za novorođenče jer nema srpsko već - albansko državljanstvo, reagovala je i Nevena Petrušić.

Poverenica za ravnopravnost polova je od niških vlasti zatražila da se u slučajevima mešovitih brakova uzimaju u obzir boravište i državljanstvo oba supružnika.

Petrušićeva navodi da ovo, nažalost, nije jedina porodica kojoj je odbijena isplata roditeljskog dodatka i jednokratne pomoći za bebu jer majka nema srpsko državljanstvo i prebivalište najmanje godinu dana.

Roditeljski dodatak

se dobija povodom rođenja deteta tako da se dete čija je majka strana državljanka ne sme diskriminisati. Poverenik je podneo predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ustavni sud je odbio predlog, pod uslovom da se odredba čl. 17 st. 7 tog zakona tumači i primenjuje na način da pravo na roditeljski dodatak,, može ostvariti otac deteta ukoliko majka nije državljanka Republike Srbije.

“Porodice se ne smeju dovoditi u nejednak položaj i lokalne institucije bi morale da imaju u vidu oba roditelja i dete. Ukoliko otac ispunjava zakonske uslove, odnosno ukoliko ima prebivalište duže od šest meseci u toj lokalnoj samoupravi, onda nema prepreka da ostvari pravo na novčanu naknadu koja je propisana za rođenje deteta”, navodi Petrušićeva.

Ona kaže da je dosad već postupala po pritužbama u drugim gradovima jer su za naknadu za bebe lokalne vlasti uzimale u obzir samo podatke o prebivalištu majke, a ne i oca deteta. 

“Grad Požarevac je nakon preporuke poverenice, donete po pritužbi majke koja nije uspela da ostvari pomoć jer se doselila nekoliko meseci pre porođaja, promenio gradsku odluku kojom je regulisano ovo pitanje. Prihvaćeni su argumenti poverenice da je otac deteta iz Požarevca i da novčana naknada nije namenjena isključivo majci”, objašnjava Petrušićeva.

Ona je pozvala sve lokalne samouprave da primene ovo rešenje kako bi se doprinelo „ostvarivanju ravnopravnosti u srpskom društvu“.

Načelnica niške Uprave za dečju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Mirjana Popović kaže da će razmotriti preporuke poverenice ali da konačnu reč daju Skupština grada i Ministarstvo rada.

“Ako Skupština grada promeni odredbe, mi ćemo ih primeniti. Takođe, potrebno je da od Ministarstva dobijemo zvaničan stav o tumačenju Ustavnog suda”, kaže Popovićeva.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.