Samo tri odsto dece bez roditeljskog staranja odluči da nastavi obrazovanje i fakultetski se obrazuje, a kada završe redovno školovanje, Centar za socijalni rad prestaje da bude odgovoran za njih.

U cilju socijalne inkluzije mladih bez roditeljskog stararanja kompanija Dale Carnegie Training Srbija, pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije i uz donatorsku pomoć Vojvođanske banke, pokrenula je projekat "Generacija budućnosti".

Pogledajte i Kako usvojiti dete u Srbiji?

Program je započet u novembru 2012. godine, a do sada je obuhvatio više od 375 dece iz 24 grada Srbije - Sremska Kamenica, Beograd, Sombor, Bela Crkva, Barajevo, Lazarevac, Loznica, Banja Koviljača, Šabac, Valjevo, Miloševac, Ćuprija, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Zaječar, Bor, Novi Sad, Aranđelovac, Pirot, Čačak, Užice, Aleksinac i Niš.

Kako je saopšteno, cilj programa je motivacija i edukacija mladih, kako bi unapredili i stekli veštine u međuljudskim odnosima, poboljšali samopouzdanje i što bezbolnije zakoračili u svet odraslih.

Do sada je održano više od 123 treninga i šest radionica. Svi treninzi se održavaju u formi interaktivnih radionica, po modelu Dale Carnegie kursa kao i Dale Carnegie kursa "Prezentacije visokog uticaja", koji predstavljaju dva najzastupljenija Dale Carnegie treninga širom sveta.

Osim treninga, aktivnosti učesnika su i posete Skupštini Srbije, medijskim kućama, druženje i učenje u edukativnom centru Vojvođanske banke na Paliću, gde se tokom letnje sezone organizuju i sportske igre sa sportistima.

U okviru projekta će, tokom prvomajskih praznika, za oko 30 mladih bez roditeljskog staranja, uzrasta od 17 do 22 godine iz Beograda, Loznice, Valjeva, Šapca, Bele Crkve i Kruševca, biti organizovan put za Sutomore, a za neke od njih će to biti prvi odlazak na more.

Tokom maja projektom je planirana i poseta Istraživačkoj stanici "Petnica", sa ciljem da se mladi motivišu i usmere na posvećenost nauci.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.