Na 18. Bijenalu dečje likovne umetnosti u Kanagavi u Japanu likovni rad šestogodišnje pančevke Lenke Gavrilović, nagrađen je specijalnom nagradom. Od blizu 27.000 crteža dece iz celog sveta izdvojeno je i nagrađeno svega 53 među kojima je i crtež male Lenke.

Na crtežima šestogodišnje Lenke dominiraju detalji, oseća se pokret, prepoznaju emocije i svaka slika je priča za sebe a istovremeno i sastavni deo jedne celine. Crtež koji je nagrađen u Japanu predstavlja priču o njenoj porodici.

Ljubav prema crtanju Lenka je pokazala kada je imala dve godine.

Saznajte i Šta dečji crtež govori o detetu?

"Već sa dve godine Lenka je crtala prvo životinje a zatim i likove ,koji su bili specifični imali su glave u obliku kvadrata, i svi su bili nasmejani. Vrlo rano je počela da crta pokret i do danas je karakteristično za njene crteže da su sve figure u pokretu", kaže Lenkina majka Aleksandra Gavrilović .

Iako sada ide u školu, Lenka i dalje posećuje svoju nekadašnju vaspitačicu koja je sa njom radila od treće godine i pratila njen napredak .

Pogledajte i Kviz za roditelje: Dela mališana ili odraslih umetnika?

"Izdvajala se od druge dece i kad god smo imali prilike učestvovali smo na likovnim konkursima , njeni radovi su već tri puta nagrađivani i to dovoljno govori da su izuzetni i posebni", ističe Jelena Fantović Nikolić, vaspitačica.

Lenkini crteži su već nekoliko puta nagrađivani a kako kažu oni koji su upoznati sa njenim radom, poseban likovni izraz koji ima u prikazu ljudskih likova poznavaocu umetnosti, mora zapasti za oko.

Izvor: RTV

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.