Pojedini roditelji u Novom Sadu nisu uspeli da vakcinišu svoje dete, iako na to, po novom pravilniku, imaju pravo i to besplatno.

Šestomesečni Maksim trebalo je bude revakcinisan petovalentnom vakcinom najranije polovinom januara. Sada je početak aprila, ali revakcinu još nije dobio. Roditelji tvrde da su ih iz novosadskog Doma zdravlja vraćali tri puta i odbijali da dete revakcinišu, iako po novom Pravilniku imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu. 

Pogledajte i Da li vakcine spasavaju živote?

"Odbijali su da mu daju vakcinu, s tim što su nam rekli da može da dobije, ali trovalentnu, dakle u Domu zdravlja ima petovalentnih vakcina, ali nisu hteli da mu daju", kaže Maksimova majka Zorica Pojetar. 

"Sad ovi u Domu zdravlja su nama rekli da imaju vakcina, ali ne opet za bebe do 1. novembra, nego posle. Znači, opet oni prave te podele, iako je ministarstvo usvojilo novi zakon da sve bebe imaju isto pravo", dodaje Maksimov otac. 

Pogledajte i Saša Janković za jednaka prava dece na petovalentnu vakcinu

U Domu zdravlja objašnjavaju da malom Maksimu, niti bilo kojem drugom detetu, nisu mogli da daju pentaksim vakcinu, sve dok iz Instituta za javno zdravlje ne dobiju zvaničnu odluku, kojom im to odobravaju, a koja je stigala danas. 

"Svi zaposleni u Domu zdravlja i Službi za zdravstvenu zaštitu dece su obavešteni da sva deca imaju pravo na petovalentne vakcine, sa trenutno raspoloživim količinama, a mi imamo trenutno oko 400, a imamo negde oko dve hiljade dece", navodi dr Branislava Stanimirov, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece. 

Da bi sva ta deca došla na vakcinaciju, neophodno je da se roditelji najpre jave izabranom pedijatru, kako bi shodno zdravstvenom stanju deteta i raspoloživim dozama, zakazao termin vakcinacije. 

Pogledajte i Predrag Kon: Bez vakcine, dete nezaštićeno za ceo život

Vakcine isporučuje Institut Batut. Kada će i koliko doza isporučiti novosadskom, ili bilo kojem drugom domu zdravlja u Srbiji, nije poznato. Ako dođe do diskontinuiteta u isporuci i nestašice, roditelji će ponovo morati sami da plaćaju vakcine.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.