Međunarodni dan dečje knjige u svetu se obeležava od 1967. Godine, na dan kada je pre tačno 210 godina rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, tvorac "Male Sirene", "Ružnog Pačeta" i brojnih drugih blistavih bajki bez kojih odrastanje nije moguće zamisliti.

Centralna manifestacija u Beogradu, sa koje se deci šalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči, biće održana u Biblioteci grada u Dečjem odeljenju "Čika Jova Zmaj" u Hilandarskoj ulici, gde će pobednicima biti uručene nagrade za najbolje radove na temu "(Ne)čitaje moj dnevnik", rekli su predstavnici Dečjeg odeljenja.

Pogledajte i Pomozite detetu da zavoli čitanje

Beogradsko Dečje odeljenje osnovano je iste 1931. godine kada je otvorena i moderna gradska Biblioteka. Najstarija knjiga za decu, u fondu od više od 60.000 naslova koje poseduje, iz 1878. je godine "Dani odmora. Darak dobroj deci od čika Steve" Stevana Popovića, u izdanju Srpske knjižare Braće M. Popović u Novom Sadu. Najstarije strano izdanje je iz 1921. "Tartaren Taraskonac" Alfonsa Dodea.

U Srbiji je u cilju promovisanja dečje književnosti 1997. godine uvedena nagrada "Dositejevo pero" na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da najmlađi u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano.

Pogledajte i Čudo od deteta: Mališan iz Novog Sada čita sa samo dve godine! (VIDEO)

To je nagrada o kojoj odlučuje žiri od više stotina dece beogradskih osnovnih škola, a među dobitnicima bili su i Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Igor Kolarov i Jasminka Petrović.

Vlada švedske u cilju promocije dečje književnosti dodeljuje međunarodnu nagradu "Astrid Lindgren" u čast autorke "Pipi Duga čarapa", vrednu pola miliona evra.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.