Građani Srbije, roditelji i članovi neformalnog udruženja "Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju" izrazila je danas zabrinutost zbog pooštravanja sankcija roditeljima koji odbijaju, kako se navodi, da živote i zdravlje svoje dece izlože rizicima vakcinacije.

VIŠE O... Srbija: Vakcinacija dece do srede ili četvrtka

U pismu medijima, Građanska inicijativa izrazila je zabrinutost zbog najava izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i nedavne izjave ministra zdravlja Zlatibora Lončara da će vakcinacija dece biti obavezna za sve.

"Pozivajući se na Ustav Srbije, Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i ljudskog dostojanstva u primeni biomedicine i Zakon o zaštiti prava pacijenata, kao stožere slobode odlučivanja roditelja o načinu lečenja vlastite dece, mi, roditelji zahtevamo od donosioca odluka dosledno poštovanje neprikosnovenih ljudskih prava i ukidanje mandatornosti iz pravilnika o imunizaciji dece", navodi se u saopštenju.

Ova inicijativa najavila je mirno okupljanje 5. aprila na Trgu Nikole Pašića i pozvala da im se pridruže svi građani koji podržavaju slobodu izbora i neobaveznu vakcinaciju.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.