Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je prošle godine ostvaren najbolji rezultat do sada po pitanju usvajanja dece.

"Više od 200 dečaka i devojčica je našlo svoj dom, odnosno trajno životno rešenje jer je ministarstvo prepoznalo problem i pojačalo broj izvršislaca, ali nije smanjilo procedure jer hoćemo da se o deci vodi računa na najbolji mogući način. Nismo hteli da proceduru usvajanja učinimo manje strogom već smo povećali broj ljudi koji radi na tome", rekao je Vulin.

On je na okruglom stolu "Podrška porodici-podrška deci, prevencija izdvajanja dece iz porodice" u Palati Srbija naveo da to nije zbog toga što su smanjene ili olakšane procedure, ili što su one manje stroge nego ranije, već zato što se pojačano radilo na tome.

Pogledajte i Kako usvojiti dete u Srbiji?

Ministar je precizirao da se porodicama osim finansijske podrške pruža i stručna pomoć, kao i da bi trebalo raditi na razvijanju različitih usluga u lokalnoj zajednici. Vulin je dodao i da se radi na promeni zakonskih rešenja i da u tom pogledu je jako važna preventiva.

On je naveo podatak da u Srbiji postoji 4.405 hraniteljskih porodica koje sa velikom pažnju brinu o više od 6.175 mališana.

Vulin je kazao da se u Srbiji veoma teško odlučujemo da se porodici oduzme dete, ali da se to nekada mora učiniti naročito u slučajevima kada je dete teško maltretirano, ili je žrtva nasilja.

Vulin je naveo da je u 2013. godini 1.202 dece oduzeto biološkoj porodici, roditeljima i to 435 zbog grubog zanemarivanja i zlostavljanja.

"Teško se odlučujemo na to, ali kada to moramo da uradimo, onda i uradimo", rekao je on.

Ministar je poručio da se mora učiniti sve da takvih primera bude što ređe i naglasio da je jedna od najvažnijih stvari za državu porodica i briga o deci.

On je naveo da je Srbija vodeća zemlja u regionu i po statistikama najuspešnija u Evropi kada je u pitanju smeštanje dece u institucijama. On je naveo podatak da je na 10.000 dece, svega osam dečaka ili devojčica smešteno u odgovarajuće institucije. Kako je kazao u institucijama za smeštaj dece trenutno ima 916 dečaka i devojčica, od kojih 536 sa smetnjama u razvoju.

Vulin je podsetio da se za različite programe podrške porodici i deci izdvaja više od 50 milijardi dinara. Za nadoknade 40.000 trudnica izdvaja se 29 milijardi dinara, za isplatu roditeljskog dodatak oko sedam milijardi, za dečji dodatak oko 14 milijardi dinara iz budžeta resornog ministarstva.

Vulin je ukazao na primer dva dečaka koja su nedavno napala poznatog književnika Rašu Popova. Kako je naveo, oni su smešteni u odgovarajuće institucije jer su u porodici bili dugo zanemarivani i zlostavljani, prinuđeni na prosjačenje i da su za to bili krivi roditelji pa su im deca oduzeta.

Zahvaljujući uključivanju u "PIT program" oni su krenuli u školu, naučili da čitaju, pišu i sada su najbolji u svom razredu, rekao je Vulin.

"To pokazuje da država ima odgovor i sistem funkcioniše, ali kada se za to pokaže pažnje, ljubavi, vremena", rekao je ministar rada.

Kako je kazao, i pored stručne i materijalne pomoći potrebno je uticati na promenu svesti i razvijanju usluga u lokalnim zajednicama.

Problem, kako je kazao, predstavlja održivost rešenja jer se često nađe donator, ali kada lokalna samouprava treba da preuzme uslugu, one često ili nemaju novca ili interesovanje za to.

Lokalne usluge u zajednici ne mogu da se reše bez aktivnog učešća lokalnih samouprava, rekao je Vulin dodajući da će se raditi na promeni zakonskih rešenja, ali i da je preventiva najbolji način.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.