Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lončar: Vakcinacija će biti obavezna za sve!

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da će izmene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti biti usklađene sa evropskim zakonodavstvom i da će vakcinacija dece biti obavezna.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje predviđa obaveznu vakcinaciju.

"Roditelji neće moći da odbiju da obave vakcinaciju i to je suštinska izmena tog Zakona", rekao je Lončar, dodajući da će se o tom pravnom aktu raspravljati narednog petka na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

Ministar zdravlja očekuje da će se predložene izmene navedenog zakona naći pred poslanicima neposredno pre Uskrsa, ili ubrzo nakon tog praznika.

Upitan da li će postojati kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu, Lončar je samo rekao da će kazne biti u skladu sa zakonom.

Prema sadašnjem Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti obavezna je vakcinacija dece protiv 10 zaraznih bolesti, ali Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima ipak daje mogućnost da biraju koju će medicinsku pomoć da prihvate.

Lončar je još jednom podvukao da će vakcinacija biti obavezna i da ne može jedan zakon da predviđa jednu stvar, a drugi suprotnu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica