Vesna(29) je u svom rodnom Kosjeriću upoznala Dragana Dimitrijevića (31) i posle godinu dana zabavljanja se preselila kod njega u Zaselje, koje se nalazi u sesednoj opštini. Njihovom venčanju su se obradovali i Vesnini i Draganovi roditelji jer su oboje bili stasali za brak i završili srednje škole.

Pročitajte i... Vreme je za bebe: Sreća u drugom braku


Imanje porodice Dimitrijević je veliko, tako da svi ukućani vredno rade, bez slobodnog dana i godišnjeg odmora. Draganov brat i otac su posvećeni uslužnom tovu bikova, ali i Dragan i njegov drugi brat, koji su zaposleni, takođe oblače radne kombinezone i prihvataju se posla oko stoke posle radnog vremena.


Mama vodi brigu o svim kućnim obavezama, pored bake koja pripomogne koliko može. Nakon što je snajka stigla u kuću, poslovi su se podelili, ali se svekrva i dan danas trudi da je zaštiti od svih težih poslova.


Ubrzo po venčanju, Dragan i Vesna su želeli bebu, ali mesecima nakon toga Vesna nije uspevala da ostane u drugom stanju. Posle godinu dana su odlučili da ipak potraže pomoć lekara i tada je počeo njihov težak i mukotrpan put do bebe. Išli su na razna ispitivanja, iz meseca u mesec se nadali, ali rezultata nije bilo.

Pre par godina postali su pacijenti doktora Radeta Markovića, koji je pretpostavio da su na Vesnin sterilitet uticale operacije slepog creva i žučne kese koje je Vesna prethodno imala i koje su rađene na klasičan način. Kako bi se postavila tačna dijagnoza, trebalo je uraditi laparoskopiju i histeroskopiju. Doktor je mladi par upozorio na rizike ovog zahvata, što je veoma uplašilo Dragana, dok je Vesna bila spremna i da sopstveni život rizikuje da bi postala majka. Srećom, operacija je dobro prošla i otklonjene su prepreke za začeće, ali do bebe nije dolazilo ni narednih godinu dana.

Pročitajte i ... 3 glavna uzroka ženskog steriliteta

Nada im je bila vantelesna oplodnja kojoj su se, pre skoro dve godine, podvrgli u valjevskoj bolnici, ali je i ona bila neuspešna. U svim nadanjima i procedurama i lečenjima prošlo je skoro sedam godina. Ovaj mladi par je već počeo da gubi snagu, ali ih želja za potomstvom nikada nije napuštala.


Razočarenje posle neuspele vantelesne oplodnje je bilo veliko, ipak, posle par meseci su podneli zahtev za novu oplodnju. Vesna je u maju 2014, koji će ostati zapamćen po poplavama u Srbiji, bila u poseti svojim roditeljima i baš zbog poplavljenih puteva se u Kosjeriću zadržala više nego što je planirala. Sve vreme se čudno osećala, ali joj ni u jednom trenutku nije palo na pamet da je možda trudna. Po povratku kući se odvažila da uradi test za trudnoću, spremna na još jedno razočaranje. Radost kada se posle kontrolne crte pojavila i druga, bila je nemerljiva. Po potvrđivanju trudnoće kod doktora Radeta Markovića, Vesna i Dragan su odahnuli i konačno doživeli ono o čemu su godinama maštali. Vesnina trudnoća je bila laka, a na svet je, u užičkoj bolnici, 1. februara 2015. stigla devojčica Ana.

Pročitajte i... Vantelesna oplodnja - prednosti i rizici

Vesna je na kraju emisije poručila svim parovima koji su doživeli sudbinu sličnu njihovoj, a po nekim procenama ih ima oko 100.000, da nikada ne odustaju, koliko god se borba za bebu ponekada činila uzaludnom.

Sve buduće mame i tate koji žele da učestvuju u emisiji "Vreme je za bebe" mogu da se jave na tel.011 6305734 ili vera@nira.rs.


Vera Novaković

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.