Imunolog sa Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut'', Predrag Kon, upozorio je da deca koja se ne vakcinišu ostaju nezaštićena celog života.

"To isto dete će imati dvadeset i više godina, zasnivaće porodicu i planiraće svoje dete, a kada njegovo dete treba da krene u vrtić razmisliće da je nevakcinisan'', rekao je Kon na tribini ''Zašto vakcina nema alternativu?'' Centra za promociju nauke. 

Pogledajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

On poručuje da su to ''najblaže rečeno'' greške i dodaje da mišljenja pojedinaca nisu nauka. 

''Od kada radim imunizacija nam je pala na najniže nivoe zbog takvih uticaja, a posledice toga će se videti tek za pet do deset godina ako se ne trgnemo'', rekao je Kon komentarišući pojedine navode da je vakcinacija opasna i da može da dovede čak i do smrti dece. 

Pogledajte i Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

On objašnjava da se sve odluke koje se tiču bilo koje javno zdravstvene mere, a vakcinacija je javna zdravstvena mera, mera koja čuva zdravlje, donose isključivo na osnovu medicine zasnovane na dokazima. 

Prema njegovim rečima, ne može se doneti odluka na osnovu toga ''da li mi se sviđa ili ne''. 

Kako kaže, postoji procedura koja podrazumeva da postoje odredjeni naučni radovi koji su rangirani. 

Ističe i da medicina vrlo jasno kaže da ne bi bilo uopšte epidemije mora da se vakciniše 95 odsto građana. 

Biohemičar sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Luka Mihajlović ocenio je da su ''generalno vakcine nešto što je sigurno''. 

''Uvek može nešto da krene naopako i da sve zavisi kako je vakcina spremljena i šta sadrži, ali generalno su vakcine nešto što je sigurno", smatra Mihajlović.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.