Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je prisustvovala uvođenju druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet" u GAK "Narodni front", istakla je da je u toj fazi uspostavljena saradnja sa lokalnom samoupravom i da su spojene sve baze podataka, tako da roditelji bez ijednog papira mogu da se prijave za roditeljski dodatak i lokalna novčana davanja.

"Druga faza ovog projekta je deo strategije razvoja elektronske uprave i strategije projekta 'Stop birokratiji', koje su među prioritetima vlade Srbije", naglasila je Brnabić.

Navela je da je do sad ova usluga sprovedena u Zrenjaninu, Leskovcu i Loznici, te najavila da je u planu da se do kraja septembra projekat sprovede u porodilištima širom Srbije.

Govoreći o prvoj fazi tog projekta, koja podrazumeva elektronsku prijavu bebe u porodilištu za manje od 15 minuta, rekla da je do sada 90 odsto roditelja iskoristilo tu uslugu i prijavilo 87.000 beba.

"Nadam se da će i ostalih 10 odsto roditelja imati poverenja u naše elektronske usluge", naglasila je premijerka.

Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, istakla je da se, nakon podnošenja zahteva za roditeljski dodatak i novčane naknade, rešenje dobija u roku od 30 dana, a obaveštenje stiže putem SMS poruke.

Podsetila je da Grad isplaćuje naknadu svim porodiljama u iznosu od 10.000 dinara, a da se od 1. januara isplaćuje još 10.000 dinara za prvo dete, kao i 25.000 dinara majkama koje su socijalno ugrožene.

Rekord u broju porođaja 

Direktor GAK "Narodni front", Željko Miković, rekao je da nije slučajnost što projekat u Beogradu startuje u ustanovi u kojoj je, prema njegovim rečima, prošle godine rođeno najviše beba.

"Ova klinika je prošle godine ostvarila rekord u broju porođaja, bilo ih je 7.481, a rođeno je 7.660 beba", rekao je Miković, dodajući da projekat podstiče kliniku da unapređuje svoj rad.

Prema proceni vlade Srbije, očekuje se da će uslugu elektronskog podnošenja roditeljskog dodatka koristiti oko 80 odsto roditelja, što će im uštedeti 150.000 sati, a da će se godišnje u Beogradu raditi oko 16.000 zahteva.

Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" pušten je u rad u aprilu 2016. godine sa ciljem da roditeljima omogući da što lakše i brže završe administrativne poslove za novog člana porodice.

Početku druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet" prisustvovali su i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđevcih, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović.