Naglašavajući da je najveći problem samohranih roditelja što kao kategorija nisu definisani nijednim zakonom, Jovanović je podsetila da je to udruženje pre godinu i po dana predalo inicijativu za izmenu porodičnog zakona, zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i zakona o radu.

Sada, dodala je ona, sa Fondacijom "Ana i Vlade Divac", uz podršku Evropske Unije, pokreću inicijativu za ekonomsko osnaživanje samohranih roditelja.

Pročitajte i Samohrani roditelji - heroji sadašnjice

"Ono na čemu insistiramo je uvodjenje psihosocijalnih i finansijskih programa za osnaživanje samohranih roditelja kako bismo sačuvali to biološko jezgro porodice i naravno zaštitili njihova radna prava", rekla je Jovanović na okruglom stolu "Samohrane majke i tržište rada u Kragujevcu".

Naglašavajući da ekonomsko osnaživanje žena podrazumeva veću zakonsku zaštitu te kategorije kroz zakon o radu, Jovanović je rekla da Udruženje ima potvrdu nadležnih da će predlog za jasno definisanje statusa samohranih roditelja po kategorijama biti obuvhaćen nacrtom porodičnog zakona koji je u izradi.

Ekonomsko osnaživanje samohranih majki u Srbiji Fondacija "Ana i Vlade Divac" pomaže, kako se čulo, kroz dva segmenta delovanja i to jačanjem insituticionalne podrške i ekonomske nezavisnosti kroz dodelu grantova za samozapošljavanje.

Pogledajte i 5 stvari koje samo samohrani roditelji razumeju

"Za tri meseca grantove je dobilo 10 samohranih majki u pet gradova Srbije, a uslov je bio da legalizuju svoju poslovnu aktivnost i moram da kažem da je to 10 hrabrih žena koje su se odlučile da ne budu zavisne od sistema i od socijalnih davanja", rekla je predstavnica Fondacije Ivona Gvozdenović.

Jedna od njih je kragujevčanka Daliborka Smolović koja je izjavila da zahvaljujući pomoći Fondacije otvorila pekarsku radnju, i ukazala na značaj zakonskog definisanja kategorije samohranih roditelja.

"Kada sam u 2014. godini kod Nacionalne službe konkurisala za program samozapošljavanja nisam dobila novac za pokretanje sopstvenog biznisa, zato što mi je rečeno da imam manje poena, a kada sam otišla u Agenciju za ekonomski razvoj da podignem start tap kredit, uslov je bio da ranije nisam bila preduzetnik, a ja to jesam bila. Prijavila sam se i za projekat 'Pokreni svoj posao', ali me do danas niko nije kontaktirao", rekla je Smolović.

Pogledajte i Značaj bliskosti roditelja i bebe

Član gradskog veća za socijalnu zaštitu Kragujevca Gordana Damnjanović je rekla da lokalna samouprava podržava aktivnosti vezane za inicijativu da se na neki način olakša život samohranih majki, i navela da u tom gradu novčanu pomoć dobija oko 3.600 porodica.

"Gotovo jedna trećina, odnosno 1.301 dete je iz jednoroditeljske porodice, a postoji i tendencija rasta, posmatrano poslednjih nekoliko godina", rekla je Damnjanović.

Okrugli sto o ekonomskom osnaživanju samohranih majki, koji će u narednom periodu biti održan u Leskovcu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu, finansijski podržava Evropska unija.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.