Cene časova srpskog jezika i matematike koji su neizostavna priprema za prijemni kreću se od 500 do 800 dinara za dvočas, a osnovci se pripremaju nekoliko meseci, pa roditelji kažu da na pripremu može da ode i jedna cela plata od 40.000 dinara.

“Dete je krenulo na časove matematike i srpskog pre desetak dana i ići će dva puta nedeljno sve do kraja maja, a to će nas koštati skoro 40.000 dinara”, kaže Marija Savić roditelj.

Pogledajte i Roditelji i deca u strahu: Polaganje male mature

Kako ona kaže bolje je platiti časove da bi dete moglo da upiše željenu školu, nego da četiri godine provede u nekoj školi koja ga uopšte ne zanima.

“Bolje je platiti časove, jer nastavnik garantuje da će dete upisati gimnaziju, a od srednje škole mu mnogo zavisi i upis na fakultet, jer su u gradskim gimnazijama bolji nastavnici, a i skoro sva deca upišu fakultete”, dodaje Marija.

Nastavnici zaposleni u osnovnim školama ipak veruju da se kroz nastavu u školi i samostalan rad kod kuće može dobro spremiti za prijemni ispit, bez plaćanja prvatnih časova.

“Deci koja idu na časove kod kuće često dolaze isti nastavnici iz škola, a koliko ja znam svaka škola sprema osmake besplatno. Ja na dopunskim časovima osmacima držim nastavu za prijemni, gde vežbamo zadatke iz zbirki” kaže Jovan Stojković nastavnik matematike.

Pogledajte i Kako pomoći detetu u izboru zanimanja?

On dodaje da se roditelju odlučuju za privatne časove zato što veruju da će deca više naučiti ako se sa njima radi individualno. Pronaći nastavnika koji će držati časove je lako, dovoljno je otvoriti oglase, ali uvek postoje oni nastavnici koji su na dobrom glasu, a njihovi časovi su skuplji i do 30 odsto.

“Kod mene je dvočas hiljadu dinara, ali ja već sada ne mogu da primim više đaka, jer đaci dolaze kod mene po preporuci, a ovo gradivo predajem 20 godina”, kaže Milan V. koji nastavnik matematike.

Zbirke za spremanje prijemnog ispita koštaju svega 600 dinara, a sami roditelji mogu pomoći svojoj deci u spremanju, jer imaju dovoljno znanja iz ovih oblasti kažu nastavnici.

Najjeftinije časove po pravilu drže studenti. Oni imaju i više nego dovoljno znanja za spremanje osnovaca, a dvočas košta svega 300 dinara.

Izvor: 24 sata


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.