Udruženje Šansa za roditeljstvo kao aktivni član evropske asocijacije Fertility Europe i ove godine će obeležiti, zajedno sa svim zemljama Evrope, Nedelju (NE)plodnosti koja se obeležava od 5. do 11. novembra ove godine.

Sa problemom neplodnosti suočava se više od 25 miliona ljudi širom Evrope, a više od 8 miliona beba je od 1978. godine rođeno uz korišćenje In Vitro fertilizacije. Pripremljenim akcijama sve zemlje, članice Fertility Europe asocijacije, obeležiće ovu Nedelju u želji da podignu svest o značaju ove procedure.

Kako je obeležavanje Nedelje neplodnosti i nastalo iz ideje da skrene pažnju na probleme i prepreke na putu do potomstva, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo uputila je otvoreno pismo predsedniku naše države, gospodinu Aleksandru Vučiću i ukazala na propuste Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, kao i njegovoj primeni u praksi, kao i ostalim mnogobrojnim problemima koji prate parove i pojedince u lečenju neplodnosti.

Udruženje Šansa za roditeljstvo organizovaće i izložbu fotografija pod nazivom "Neplodnost boli" na kojoj će otvoreno razgovarati sa stručnjacima iz oblasti neplodnosti i psiholozima o ovom problemu. Izložba će biti postavljena u Novom Sadu u Eđšeg Kulturnoj stanici 10. novembra 2018. godine (subota) od 18 časova.

Na izložbi će biti postavljeno tačno 40 fotografija koje na dirljiv način prikazuju težinu i tok same procedure. Broj 40 nije slučajan - ove godine proslavljamo i 40. rođendan Lujze Braun - prve bebe začete vantelesnom oplodnjom.