Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najava ministra prosvete: Roboti i dronovi u učionicama od sledeće godine

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je inovacije na području programiranja u osnovnim i srednjim školama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naredne školske godine sve škole u Srbiji biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Upravo to je, kaže Šarčević za Kurir, jedan je od procesa digitalizacije, ali i deo programa predmeta informatika.

Četvrtina škola već ima

- Već 25 odsto škola ima te robote koji služe da deca vežbaju informatičke veštine kroz nove predmete, tj. programiranje. Dakle, učenici programiraju rad tog robota - autića, takozvanog M-bota (Mbot), da se kreće po zadatoj liniji ili na sličan način. U svemu tome Britanski savet nam je najbolji saradnik. Više od četiri miliona funti, koje nam oni doniraju, biće raspodeljene u šest školskih uprava Srbije. Biće još jedna raspodela u februaru iduće godine i tada ćemo imati oko 70 odsto opremljenog školskog sistema tim robotićima - kaže Šarčević.

On dodaje da se nada da će do početka naredne školske godine sve škole u Srbiji biti opremljene robotićima.

- U nekim državama se koriste i dronovi. Mi ćemo napraviti jednu aktivnost da oni idu na budžet, u okviru opreme to da predvidimo, a za jedan broj i da tražimo donatore, kao što smo za ovo. Postoje ti lego autići i gledaćemo da nađemo način da finansiramo, da ih imaju i deca u mlađim razredima osnovne škole - navodi on.

Šarčević kaže da deca to vole i da će nešto što su radili u delu nastave moći da primene.

- To će biti u okviru časova informatike, što je već praksa u nekim školama, a to bi moglo da izgleda tako što se pomaknu klupe u učionici, na pod se stavi kao neka prostirka na kojoj će stajati staze kojima će taj autić da ide. Učenici bi trebalo svojim programom da daju zadatak i to da prate preko računara i gledaju koliko su uspešni - objašnjava on.

Povezane vesti

Slični modeli

Prema njegovim rečima, to će se odnositi na osnovne škole i gimnazije, neke srednje škole već imaju razvijene slične modele.

- Pokušavamo da stignemo neke razvijene zemlje i moramo svi da se angažujemo. To deca već lepo rade, zreliji su i zato smo napravili tim sa ciljem da se informatika uvede kao obavezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda - zaključuje Šarčević.

Novi trend

SMARTIĆ SATIĆ

Među decom vlada opšta pomama za pametnim satovima, koji funkcionišu slično kao i mobilni telefoni. Ovaj pametan sat ima i SOS dugme, pomoću koga dete može da pozove roditelje i hitne službe (koji broj će biti odabran kao SOS broj odlučuju roditelji).

Iako je primarna funkcija ovakvih satova bila bezbednost dece, sada je postao oznaka društvenog statusa.

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica