Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Svako peto dete ima prekomernu težinu

Institut za javno zdravlje “Batut” sproveo je istraživanje koje je pokazalo da se po broju mališana sa viškom kilograma uklapamo u svetski trend – epidemije gojaznosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gojaznost dece se u američkim državama uspešno rešava velikim novčanim kaznama za roditelje. Baš iz tog razloga ovaj metod razmatraju i pojedine evropske zemlje, kako bi i oni bili bliži rešavanju ovog problema, pišu Naše novine. Da li bi uvođenje ovog zakona donelo neke promene i u Srbiji, kada se radi o ovim mališanima?

Kazne za roditelje se kreću od 800 dolara, kao što je slučaj u Portoriku, pa čak i do nekoliko hiljada dolara koliko sudije izriču kaznu u nekim drugim američkim državama.

Roditelji plaćaju kaznu ukoliko dete i posle 6 meseci od prvih upozorenja nastavnika nije smršalo uprkos promenjenom režimu ishrane i treninga. Nekad se dešava da kazna za roditelje bude i zatvorska, naravno samo u ekstremnim situacijama.

Pogledajte i 12 saveta kako da sprečite gojaznost deteta

U Srbiji je 13,2 odsto dece umereno gojazno, a 7,5 odsto gojazno, što su brojke koje zabrinjavaju stručnjake. Svako peto dete koje je stanovnik naše zemlje ima prekomernu težinu.

Ovi klinci su potencijalni pacijenti na kardiologije i endokrinologiji, zbog velikih rizika od dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Institut za javno zdravlje “Batut” je sproveo istraživanje koje je pokazalo da se po broju mališana sa viškom kilograma uklapamo u svetski trend – epidemije gojaznosti.

“Roditelji bi verovatno poveli više računa i donekle bi se rešio problem, ali nažalost, ne upotpunosti s obzirom na to da ogromnu odgovornost za ovu situaciju snosi celo društvo, a naprvom mestu ministarstva prosvete i zdravlja – rekao je nutricionista Branko Jakovljević.

On ističe i da nekim roditeljima treba skrenuti pažnju jer ne prihvataju činjenicu da su imdecabolesna.

“Kod nas u Srbiji važi pravilo ako beba nije buckasta i rumena, nije zdrava, pa se roditelji trude da im dete od prvog dana bude buckastije”, kaže pedijatar Saša Milićević.

“Sve je veći broj takve dece, a roditelji su sve pasivniji i na to ne gledaju kao problem. Njih treba osvestiti na bilo koji način, a ako su novčane kazne jedini put, onda je i to u redu”, dodao je on.

Izvor: Telegraf


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica