U saopštenju povodom Dana bezbednog interneta, koji se obeležava sutra pod sloganom "Stvorimo bolji internet zajedno", Pokrajinski ombudsman Vojvodine je upozorio da u Srbiji nijedan pravni akt ne prepoznaje niti definiše eksploataciju dece putem informaciono-komunikacionih tehnologija kao poseban vid zlostavljanja, nasilja i zloupotrebe dece.

Pogledajte i 5 stvari koje treba da znate o internet zlostavljanju

Nadležni izvršni organi ovoj temi pristupaju prvenstveno sa kriminološkog aspekta te su više usmereni na kažnjavanje počinilaca krivičnog dela eksploatacije dece nakon što se ona već dogodila, nego na njenu prevenciju putem informisanja i edukacije dece i odraslih o pravilnom korišćenju interneta.

Pretnje, uznemiravanje ili ponižavanje putem društvene mreže ili bilo kog drugog oblika informacionih i komunikacionih tehnologija, karakterističan za sve učestalije vršnjačko nasilje među decom i mladima, ni na koji način nije prepoznat kao posebna vrsta eksploatacije dece, upozorio je Pokrajinski ombudsman.

Pogledajte i Koliko vremena deca smeju provoditi pred kompjuterom?

Ta institucija je ocenila da je veoma važno da se u celokupan sistem redovnog obrazovanja u svim uzrastima uvedu i sadržaji u vezi sa pravilnim korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija.

Dan bezbednog interneta proglašen je od strane Insejf (Insafe) organizacije, s ciljem promocije sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologija i mobilnih telefona, posebno među mladima i decom širom sveta.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.