Inicijativa poslanika DS-a Dušana Milisavljevića da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojima je predloženo da se roditeljima dece obolele od raka omogući odsustvovanje sa posla dok traje lečenje i da za to vreme primaju sto odsto zarade, nije prihvaćena.

Vlada Srbije je Skupštini Srbije predložila da predložene izmene ne prihvati u načelu, s obzirom na to da bi se njihovim usvajanjem visina naknade zarade za vreme privremene sprečenosti za rad u potpunosti izjednačila sa zaradom za sve uzroke privremene sprečenosti na rad.

To, kako navodi Vlada Srbije u obrazloženju dostavljenom parlamentu, ne postoji ni u jednom sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte i Na godišnjem nivou od raka oboli 320 mališana u Srbiji

Takođe, Vlada navodi i da su za to potrebna dodatna finansijska sredstva koja u ovom momentu ne mogu obezbediti ni organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, ni poslodavci.

Milisavljević je polovinom februara uputio u skupštinsku proceduru izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima se predlaže da se roditeljima dece obolele od raka omogući da odsustvuju s posla dok traje lečenje i da za to vreme primaju sto odsto zarade.

Poslanik DS-a je tom prilikom podsetio da je prema važećim zakonskim propisima u Srbiji maksimalno odsustovanje roditelja dece obolele od raka do četiri meseca, ističući da se karcinom i leukemija leče znatno duže.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.