Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počeo je raspodelu petovalentnih vakcina koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), kao deo obavezne imunizacije dece, ali je na raspolaganju samo ograničena količina koju je isporučio strani proizvodač.

"Nakon dobijanja svih neophodnih sertifikata iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, petovalentna vakcina se isporučuje zavodima za javno zdravlje po utvrđenom planu raspodele. Za dalje kontinuirano snabdevanje petovalentnom vakcinom čekamo stranog proizvodača koji kasni" sa isporukom, ističu u ovoj ustanovi”, rečeno je u institutu "Torlak".

Pogledajte i Petovalentna vakcina neće biti besplatna za sve

Kombinovane petovalentne vakcine se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize.

RFZO je kao glavni razlog što petovalentne vakcine o njihovom trošku nisu bile obezbeđene za prošlu godinu naveo da je prvi tender za njihovu nabavku raspisao u januaru, kada su dva jedina proizvođača, Sanofi Paster i Glakso, poslali dopis da u 2014. ne mogu da obezbede količine vakcina koje su potrebne Srbiji, uz napomenu da na svetskom tržištu vlada nestašica. 

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da će se za ovu godinu, prema ugovoru potpisanom između RFZO i Instituta "Torlak", obezbediti 211.550 doza petovalentne vakcine, za vakcinaciju dece u prvoj godini života.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.