Prema ugovoru potpisanom između RFZO i Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", obezbediće se prema planu potreba, 211.550 doza kombinovane petovalentne vakcine, za vakcinaciju dece u prvoj godini života.

Pogledajte i Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

Planirana je vakcinacija dece od navršena dva meseca života (deca rođena nakon 1. novembra 2014. godine), kao i dece kod koje je iz opravdanih medicinskih razloga privremeno odložena, a rođena su pre 1. novembra 2014, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Deca koja ne pripadaju navedenim kategorijama, a kod kojih je započeta ili odložena iz nemedicinskih razloga vakcinacija tokom 2014. godine, nastaviće da se vakcinišu vakcinama u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, do potpune vakcinacije, prema tom Pravilniku, vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja.

Petovalentne vakcine se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize.

Do ove godine deca su vakcinisana o trošku RFZO-a trovalentnom "Torlakovom" vakcinom (poznatom kao Di Te Per - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), koja je zahtevala da prime još dve dodatne komponente: hemofilus influenca tip B (HIB) i OPV vakcina protiv dečije paralize.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.