"Kao svake godine u zimskom periodu poveća se broj dece koja na dnevnom nivou borave u Svratištu. Tako u oba svratišta - na Zvezdari i Novom Beogradu dnevno bude oko 80 dece, odnosno po 30 do 40 dece u svakom", rekla je Tanjugu vaspitač i specijalni pedagog Jelena Mitić Pantić.

Kada je hladno, kao što je bilo proteklih dana, deca ceo dan provedu u Svratištu, baveći se najrazličitijim sadržajima, kaže Mitićeva I dodaje da uveče oni idu svojim porodicama i kućama.

Svratište na Novom Beogradu posećuju deca od četiri do 15 godina, dok u Krfsku dolaze i nešto stariji - do 19 godina.

Mitićeva objašnjava da se deci u tim ustanovama pružaju najrazličitije elementarne usluge od četiri obroka, održavanja higijene i čiste garderobe, ali i organizovanja najrazličitijih kreativnih i edukovanih radionica.

"Trudimo se da decu vodimo i u biskop, pozorište. Vodili smo ih u Narodni muzej. Pokušavamo da im omogućimo i pružimo sve ono što u svojim sredinama i domovima nemaju", rekla je Mitić Pantić.

I ove godine su, kaže, obeleženi praznici, a deca su dobila novogodišnje paketiće.

Svratište u Krfskoj je otvoreno 24 sata, a deca mogu i da prespavaju u kritičnim situacijama što se i dešava posebno u zimskom periodu.

"Omogućeno je i spavanje u Svratištu ukoliko je dete samo i napušteno na ulici, ili ukoliko je u bekstvu od kuće, neke vaspitne ustanove ili doma", ističe Mitić Pantić.

Inače, u Svratištu važi princip dobrovoljnosti što znači da deca mogu da dođu i odu kad god požele.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.